Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elpriset kan pressas

Angående artikel på svt.se om att tusentals nya kraftverk planeras och att det är elköparna som ska betala (?). Antalet, 20 000 vindkraftverk, är taget från vindbrukskollen, en databas om vindkraftverk som är under tillståndsprövning eller har fått tillstånd.

Sverige och Norge har som mål att bygga 26,4 TWh förnybar el till 2020 jämfört med 2002. De prognoser som finns för vindkraftsutbyggnaden visar på att drygt 1 000 nya vindkraftverk kommer att byggas i Sverige till 2020.

Det innebär att alla som köper el är med och betalar en del av vindkraftsutbyggnaden. Ett hushåll som förbrukar 20 000 kwh har bidragit med cirka 600 kronor per år, de senaste åren.

600 kronor avser en villakunds totala bidrag till alla kraftslag som byggs ut inom elcertifikatsystemet. De senaste åren, 2010–2013, har 35 procent av elcertifikaten gått till vind, resten till annat. Genomsnittspriset på elcertifikat har under samma tid varit 3,6 öre/kWh.

Elkonsumenternas bidrag till vindkraften har under perioden varit 1,3 öre/kWh. För en villa som förbrukar 20 000 kWh per år blir det 260 kronor. Alltså mindre än hälften av de 600 kronor som hävdas i inslaget. Enligt Energimyndigheten kompenseras kostnaden för elcertifikaten av den elprissänkande effekten.

Särskilt gynnsamt är det för industrin som inte betalar för elcertifikat men får ett lägre elpris. Elcertifikaten tycks vara branschens viktigaste inkomstkälla.

2010–2013 har elcertifikatens andel av totala intäkter legat på 34 procent. Elpriset utgör alltså 66 procent av intäkterna. Frågan är om det är vettigt att täcka landet med vindkraftverk i den takt som sker just nu. Det tycks inte gå bra ekonomiskt och energin hamnar utomlands.

Det är direkt vilseledande att påstå att hela landet kommer att täckas av vindkraftverk. Danmark, som är ungefär lika stort som Jämtland, har i dag cirka 5 000 vindkraftverk. Sverige kommer år 2020 att ha runt 3 500–4 000 verk.

Genom Sveriges goda förutsättningar för vindkraft kan elpriset pressas för svenska konsumenter samtidigt som utsläppen från kolkraftverk minskar i andra länder.

Olov Östlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel