Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helavouri efter den tunga käftsmällen i Lidköping: "Viktigast vi är mentalt redo på lördag"

/

Det blev en präktig käftsmäll i den första semifinalen mot ett effektivt Villa Lidköping.
Då är det bästa att glömma 1–8, och komma ihåg 0–1 i stället.
– Nu måste vi bara se framåt mot rond två, och skruva på den mentala biten, säger Samuli Helavuori, vänsterhalven som gjorde tröstmålet i andra halvlek.

Annons

Fågan efter det tungrodda jobbet i derbykvarten – har Bollnäs en växel till att matcha ett ramstarkt Villa Lidköping?

Nja, inte i den första semifinalen åtminstone.

– Vi hängde ändå med bra i första halvlek, och såg möjligheterna i paus, säger Samuli Helavuori.

Men även om Villa fick med sig några tveksamma mål (offfside? Felaktig hörna?), så var det samtidigt hemmalaget som hade den breda offensiven och de heta chanserna.

TV: Hägglund och Axmans snabbanalys från Lidköping

Bollnäs hade även tur med domslutet när Jonas Kandell, och det var ganska besynnerligt, friade Andreas Westh för det omvända livtaget på Daniel Andersson i straffområdet.

Bollnäs fick en tidig chans på hörna i andra halvlek, men hade ingen lycka på den fronten heller den här dystra kvällen.

När i stället Martin Andreasson satte en vacker boll på djupet till Daniel Andersson, som enkelt kunde rinna fram i friläge och göra 3–0, så växte den där uppförsbacken dramatiskt.

– Det målet kom liksom från ingenstans, det var tungt, säger Helavuori, som tände hoppets lilla låga med en stilig reducering till 1–4, på en lika stilig passning från Per Hellmyrs, i den 63:e minuten.

TV: Se målen som sänkte Bollnäs

– Det var ju ganska mycket tid kvar då, och tre mål är inte så mycket i bandy. Men när Villa gav snabb replik med två snabba mål så tappar vi energin, och det blir som det blir. Resten var inte så mycket att göra åt, säger Samuli Helavuori.

Som absolut inte var nöjd med vare sig agerande eller attityd i andra halvlek.

– Visst, vi möter ett väldigt bra lag, men samtidigt måste vi vara mer påkopplade. Jag kunde inte alls känna igen oss där, och vi säljer oss ganska billigt och bjuder på för enkla mål. Det fungerade inte vare sig offensivt eller defensivt.

Samuli Helavuori vet vad som krävs inför lördagens andra semifinal på Sävstaås.

TV: Bollnäs lagkapten efter kraschen i Lidköping

– Vi måste jobba med skallarna nu, det som har hänt kan vi inte älta i en semifinal. Det är bara sådär 40 timmar till nästa match och på lördag gäller nya insatser, och då ska vi vara mentalt redo. Då måste vi vara redo, det är det viktigaste.

En viktig fråga är då också vilka spelare som är fysiskt redo?

Oskar Olsson, hjälten från den femte derbykvarten, var krasslig och spelade inte. Men han torde vara tillbaka på lördag.

Ett större frågetecken är vänsterbacken Jens Wiik, som fick hjälpas av isen tidigt i andra halvlek. Något som också bidrog till den defensiva svajigheten.

Sent på torsdagen var prognosen osäker.

– Det är sannolikt en rejäl lårkaka, och Jens är hårt lindad. Han har ont och det är svullet, svårt att säga något om spel på lördag. Det kommer nog att klarna i morgon, summerade Jesper Söderbäck, en orolig assisterande tränare.

LÄS MER: Villabacken segerviss inför semifinalen

LÄS MER: Hyllningen: "Tjänstefel att han inte spelar i landslaget"

Mer läsning

Annons