Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandypuls krönikör "Zocke" om det intensiva spelschemat: "En tabell ljuger aldrig – om du har tur"

/
  • Tobias

En tabell ljuger aldrig brukar vara en av idrottens sanningar. Men det hänger ju givetvis på under vilka förutsättningar man får ta sig an utmaningen. Hade vi haft ett jämt flöde i matchandet hade jag varit beredd att skriva under. Som spelschemat är nu får man faktiskt väga in parametern otur.

Annons

Jag måste ärligt säga att jag blev riktigt förvånad när Ljusdalingen Erik Hamrén snyftade över det täta matchandet i playoff-spelet till fotbollens EM. Samling och mys en vecka, match lördag och sen retur tisdag innan Stureplan intogs. Inte som att cykla mellan Ystad och Kiruna direkt.

Som nog ingen missat så inleder ju bandyn sin säsong medan folk i södra Sverige fortfarande grillar och dricker lådvin. För att klara de förväntade inställda matcherna så spelas omgångarna med en veckas mellanrum. Det är ju givetvis smart på alla sätt och vis.

Men i sportslig praktik innebär det att man hinner med halsfluss, formsvacka och nageltrång med resultatet att man kanske missar en match.

I onsdags klev elitserien in i en fas där speeddejtningen i Torsk på Tallin framstår som ett livslångt förhållande. Sex matcher ska rivas av på fjorton dagar innan det blir ett landslagsuppehåll där båtresan till och från Finland lär blir det mest spännande.

LÄS ÄVEN: Bandypuls guide inför fredagens matcher

Nästan en fjärdedel av årets serie ska avgöras under lite drygt två veckor. Det innebär att form, sjukdomar och skador faktiskt blir en betydande faktor för slutresultatet. Med onsdagens match i färskt minne vill man ju inte ens tänka på konsekvenserna för Vetlanda om firma Jocke Andersson/Johan Löfstedt intagit en sämre kebab med maginfektion som följd.

För till exempel Broberg blir det ett hårt slag då Robert Dammbro ur sportslig synvinkel skadade sig vid helt fel period. Nu missar han kanske sex-åtta matcher. Det hade kunnat vara två eller tre. Dras något lag med infektion i truppen straffas man riktigt hårt. Hammarby, som måste ha förlorat ett vad med Djävulen, ska vi inte ens prata om. Handsprit och hartassar är tränarnas bästa vänner så här års.

Ska det behöva vara så? I fjol spelades VM efter säsongen och föreningarna behövde bara störas av veckan i Hälsingland där landslaget grillade korv och spelade internmatcher. Det gjorde spelschemat till det bättre. Nu är vi på ruta ett igen.

En tabell ljuger aldrig. Om du har tur.

Mer läsning

Annons