Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandypuls krönikör "Zocke" är säker: "Så slutar elitserien – jag vågar ta gift på det"

/
  • Tobias

Så var vi då vid vägs ände.
Med sex omgångar kvar vågar jag ta gift på vilka som får slåss om medaljer, vilka som får tidig lagkrök i Spanien och vilka som får slåss för fortsatt elitseriestatus.
Den tjocka damen har sjungit.

Annons

Att elitserien varit jämnare än någonsin vittnar de många poängtappen från topplagen om. I nästan varenda match har det varit fight om poängen långt fram till slutsignal. Ett sundhetstecken för elitserien, men jag vägrar skriva att det är det för sporten då avgrunden till allsvenskan växt sig allt djupare. Vilka ska ens lyckas spela sig ur i år? Ska det bli några som helst scenförändringar de närmsta åren är det snarare ekonominämnden som måste briljera.

LÄS ÄVEN: Krönika: Framtida stjärnor slutar – här är största anledningen

Kvallagen känns helt klara. Gripen Trollhättan har gjort det bra efter sina förutsättningar och inte klappat igenom då man haft en sund syn på comebacken och spelat med defensiven i fokus.

Sirius lyckades med bedriften att sparka tränaren efter första omgången, men har ändå ett tryggt grundspel – även om nivåerna i spelarmaterialet är, diplomatiskt sagt, rätt varierande.

Tillberga har blandat och gett mer än en dealer i Las Vegas. Stundtals riktigt bra, men oftare svackor där det blir för enkla misstag.

Kalix började galant, men har blivit straffat för sin tunna trupp och risiga förhållanden.

De som kan boka tidig lagresa i år är således Kungälv och Broberg. Kungälv har gjort det riktigt bra med många fina skalper på kontot. Att man inte når ända fram beror på att man fortfarande har ett begränsat spel. Anders Östling sa en gång: "Vill man bli ett slutspelslag måste man odla ett eget spel för att nå dit. Det finns ingen som gått till slutspel genom att leva på andras misstag". Fortfarande funkar Holgerssons klassiska Kungälvsmedicin: "Ge dem bollen så vet de inte vad de ska göra". Tycker dock att jag sett en utveckling, så Holopainen har kanske något bra på gång.

Det andra laget som missar slutspel är Broberg. Det gissade jag redan innan säsongen. Med en ständig biljett till slutspelet så rensade "Gurt" i leden. Ekonomin fick styra och två finska landslagsspelare fick lämna. In klev en ung och ambitiös tränare i Fredrik Rexin. Jag tycker, ärligt, att han har gjort ett fantastiskt jobb efter förutsättningarna. Säkert många förståsigpåare i Söderhamn som ser det missade slutspelet som ett samband med att Svenne Olsson lämnade, men inte ens den gode Svenne hade kunnat göra en räkmacka av en ostmacka i det här fallet. En sund ekonomi, hall på gång och satsningar på ungdom kommer dock betyda mer än alla slutspel i världen.

LÄS ÄVEN: "Zocke" listar svensk bandys största artister

Edsbyn, Vänersborg och Vetlanda kommer att hålla undan. Edsbyn har svajat betänkligt på slutet, men har en grundtrygghet i spelet som gör att laget aldrig kommer att bomma.

Vänersborg har en alldeles för hög högstanivå med massor av individuell kompetens för att bli indraget i träsket.

Vetlanda är årets utropstecken enligt mig. Imponerade tidigt i Svenska cupen och har växt hela tiden, främst för att man har två av Sveriges hetaste spelare i truppen. Jocke Andersson är löjligt bra och Johan Löfstedt verkar ha blå trikåer och en röd mantel under matchdräkten.

För de övriga lagen gäller kampen om att placera sig. Topp två ger ju som bekant oftast gräddfil till Tele2 Arena. Men med årets jämna serie känns det lika viktigt med topp fyra. Bollnäs har vaknat från de döda och mitt tidiga löfte om en simtur till Indien vid ett SM-guld känns onödigt aktuellt.

Hammarby har blandat och gett, men högstanivån räcker hur långt som helst.

Sandviken har väl nytt klubbrekord för de tre senaste decennierna i tappade poäng i grundserien. Å andra sidan känns det som att de kan slå vilka som helst när de väl bestämmer sig.

Villa kan spela defensivt, vilket i sig är en större händelse än månlandningen 1969, och gör dem till mina största utmanare om guldet.

LÄS ÄVEN: Krönika: "Jag får en känsla av att det är Villas tur i år"

Maskinen VSK är regerande mästare och mycket talar för att laget är det distansen ut. Skulle de grönvita spela en hel säsong på sin absoluta lägstanivå skulle de ändå gå till slutspel. Det skiljer dem mot de övriga topplagen.

Sex omgångar återstår. Fortsätt hoppas, tro och använd gärna svart magi. Men så här blir det.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning

Annons