Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandypuls betygsätter alla entrélåtar i elitserien

/
  • VSK:s fans glänste under SM-finalen. Entrélåten de har hemma i ABB Arena påminner om Nick Borgens Den glider in, enligt Bandypuls redaktör Christoffer Million.

Vad göra när sommartorkan slår mot bandy-Sverige i månadsskiftet juli/augusti?
Då släpper man sportfokus och synar elitserielagens entrélåtar från förra säsongen.
Bandypuls redaktör Christoffer Million blev (amatör)recensent för en dag.
Observera att listan är ordnad i bokstavsordning efter klubbnamn!

Annons

LÄS ÄVEN

Dans på Sävstaås lever än – 20 år efter släppet: "Vår låt är oslagbar"

 

Bollnäs

Den onde, den gode, den tredje – Dans på Sävstaås

Kommentar: Kanske inte det allra mest musikaliska stycke som ekat över en bandyarena, men 20 år som entrélåt talar sitt tydliga språk. Hemvävd, fartfylld och "spot on" – Dans på Sävstaås är en punkig klenod och allt annat än högsta betyg borde innebära omedelbar uppsägning medelst tjänstefel.

Betyg: 5/5.

 

Broberg, Edsbyn, Vänersborg

Rebel - Black pearl (He’s a pirate)

Kommentar: Egentligen ett lysande val som entrélåt betraktad – medryckande, coolt drop och så hela Jack Sparrow-grejen. Men helt uppenbart är den alldeles för given. Tre av 14 elitserieklubbar körde Rebels hit under "inmarschen" i fjol. Som entrélåt blir den därför urvattnad som en bandykorv som kokats för länge.

Betyg: 2/5.

 

Gripen/Trollhättan

Kapten Kermit – Vi tror inte på gud, vi tror på GBK

Kommentar: Verserna är väl sådär, men Kapten Kermit levererar en fantastisk refräng i Gripen Trollhättans alldeles egna "fight song". En låt som den lojala publiken i Trollhättan förtjänar. (På grund av oklara besked kring Gripen Trollhättans entrélåt blir det denna som betygsätts. Tränare Magnus Nordin låter hälsa att lagets isentré behöver förbättras).

Betyg: 4/5.

 

Hammarby

Kenta – Just i dag är jag stark

Kommentar: Kenta Gustafssons Just i dag är jag stark gavs ut 1979 och Hammarbyfantastens verk har sedan årtionden varit Bajens entrélåt i fotbollssammanhang. Hur länge den följt Hammarby Bandy är för mig oklart. Glasklart är däremot att Kenta Gustafssons låt blivit en allsångsklassiker utöver det vanliga i idrotts-Sverige.

Betyg: 5/5.

 

Kalix

Nightwish – Nemo

Kommentar: Finska Nightwish har serverat symfonisk metal sedan 1997. Nemo, från Once-plattan 2004, är väl både trallvänlig och semibra, men som entrélåt får den inte riktigt fart. Kort pianointro, några riff och sedan tar Tarja Turunen ton – i långsam mak. Nej, för lite power här.

Betyg: 2/5.

 

Kungälv

Thin Lizzy – Jailbreak

Kommentar: Heder till Kungälv som helt enkelt dammar av gamla goda Thin Lizzy. Här bjuds fantastiska gitarriff och skönt gung, men är inte säker på att det är rätt låt för att få spelarnas hjärtan att pumpa lite extra vid entré. I min värld lite för slow för att vara introlåt – åtminstone när det inte bjuds på "Kenta-allsång".

Betyg: 3/5.

 

Ljusdal (som spelade elitserien i fjol)

Mustasch – Heresy blasphemy

Kommentar: Om Ljusdals bandyspelande var lika vasst som entrélåten skulle laget aldrig ha trillat ur elitserien. Man hade snarare varit semifinalkandidat. Ett riktigt saftigt intro och mest uppfriskande är att ansvarig valt en Mustasch-låt som INTE är söndertvättade Double nature.

Betyg: 4/5.

 

Sandviken

Nightwish – Over the hills and far away

Kommentar: Jag är inget större fan av Nightwish, men covern på Gary Moores klassiker från 1987 duger fint som intro. Visserligen rätt välspelad i idrottssammanhang, men ändå bra. Betydligt bättre fart i den här än Nightwish-låten som Kalix kör. Entrén bör ske vid 00.20 (i klippet) efter den trevliga inledningen.

Betyg: 3/5.

 

Sirius

Pelle Carlberg feat. Västra Sidan – Fotbollsvänner

Kommentar: Akustiskt, folkligt och allsångsvänligt. Inte minst hemvävt, som självklart ska premieras. Låten är skriven för Sirius Fotboll, men används också när Sirius Bandy spelar på Studenternas.

Betyg: 4/5.

 

Tillberga

Iron Maiden – Fear of the dark (live från Rock in Rio)

Kommentar: Tudelad. Å ena sidan är jag förtjust i låtvalet eftersom Fear Of The Dark är en av världens läckraste livelåtar (studioversionen är betydligt lamare) av ett av planetens bästa hårdrocksband. Å andra sidan kan den, just därför, kännas lite överanvänd och nästan krystad. Men det är klart... "Dark" som i Tillbergas tröjor, då finns ju en poäng i alla fall.

Betyg: 3/5.

 

Vetlanda

BlasterJaxx–Echo

Kommentar: Har ännu inte besökt Sapa Arena och vet inte hur Vetlanda använder låten som vanligtvis gör sig bra på förfest. Härlig house, men låten är lång och tänder inte till förrän exakt två minuter in i klippet. Förutsätter att det är då smålänningarna gör entré – i så fall är det helgrönt.

Betyg: 3/5.

 

Villa Lidköping

Brennan Heart – One blade

Kommentar: Villa, med sin fantastiska hall, har förutsättningarna att vara bra på intro – och ÄR det (även om bara låten bedöms här). Brennan Hearts debut One Blade från 2007 är ett roligt och oväntat val – publikvänlig och atmosfärisk dunka-dunka-techno som på ett utmärkt sätt fyller sitt syfte.

Betyg: 4/5.

 

Västerås SK

VSK – Grönvita laget

Kommentar: Visste jag inte bättre skulle jag gissa på att det här var Nick Borgens skapelse. Det doftar "Den glider in" långa vägar, men det är bara positivt menat. Det svänger rejält och det är svårt att inte nynna med. Hade garanterat varit en outsider i melodifestivalen! (På grund av oklara besked kring VSK:s entrélåt blir det denna som betygsätts).

Betyg: 4/5.

Mer läsning

Annons