Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckman: "Slutsatserna som inte får dras"

/

Annons

Det är en oskriven lag att man inte får dra några som helst slutsatser av bandyträningar på rink. Särskilt förbjudet är det att göra det i premiären när det mesta hackar, far och ser allmänt osynkat ut.

Regler är till för att brytas – men låt mig återkomma till det.

Senast, alltså innan Ljusdals ispremiär på måndagen, som jag såg bandyspel i Järvsö Arena var när klubben presenterade ryska nyförvärvet Jurii Marinov inför den förra säsongen. Jag följde regeln slaviskt då – alltså inte dra några slutsatser oavsett hur illa det faktiskt såg ut.

Ryssen blev den kanske största fiaskovärvningen i klubbens historia, och han fick lämna innan serien ens hade dragit i gång. Sedan vet vi alla hur det gick; Ljusdal gjorde några riktigt starka insatser i elitserien men föll på målsnöret och tappade sedan luften i slutspurten. I kvalpremiären borta mot Gripen stod Ljusdal för en rejäl underprestation, och trots att man faktiskt slog Sirius borta på ett imponerande sätt gick kvalskutan inte att rädda från en undergång.

Nu är stjärnorna borta från det här laget. Kalle Mårtensson hade nog lämnat alldeles oavsett hur det hade gått medan Oscar Jonssons flytt till Edsbyn känns tudelad – att se veteranen och slitvargen i rödblå tröja är lite konstigt men samtidigt både kittlande och spännande.

Allsvenskan i bandy är ett dyhål ur vilket det är oerhört svårt att kravla sig upp från. Jag har hemskt svårt att se det här laget klara av en sådan resa. Men samtidigt finns det (unga) individer som bara har att tjäna på den lägre nivån för eget skyltfönster och utveckling. Även om LBK-bossen Ola Bengtsson lyckas ro i land någon sen värvning så kommer flera juniorer att få rejält med speltid i det här laget.

Jonas Svensson kommer vara omutbar i några matcher, Emil Melin kommer göra sin roll och sätta upp bollen för andra, Jens Hermansson kommer åka mest skridskor, Johan Berglund kommer skrämma allsvenska forwards och Daniel Skarps kommer aldrig bli stressad. Det är saker man redan vet.

Frågor som däremot ska få sina svar är: Hur bra kan Filip Ljus bli? Vad håller den stora (och nya) forwarden Samuel Nyberg för klass? Är Erik Olsson en framtida storback?

Så till träningen då – slutsatserna som inte får dras.

Ljusdals uppenbara hövding: Johan "Bejja" Berglund. Det är inte direkt så att någon av de yngre åker fram till "Bejja" och säger: "Du, gör så här i stället...". Försvarstuffingen utstrålar auktoritet, och vore det spelbart på om han blir ny lagkapten i Ljusdal skulle oddset vara 1,01.

Träningens mest spännande spelare: Emil Woxberg. Liten, teknisk och spelskicklig halv med ursprung i Edsbyn. Var spännande i juniorelitserien, och är fortsatt intressant som senior. Bör provas rejält i träningsmatcherna – till att börja med.

Mest estetiskt tilltalande utförande: Christoffer Norgren. Vore bandy en bedömningssport skulle han ha vunnit. Den ser så lätt ut, bollbehandlingen och skridskoåkningen.

Frånvaro: Samuel Nyberg. Nyförvärvet, den store anfallaren, har inte flyttat till Ljusdal än och var inte med på ispremiären. Ännu osedd alltså – men med tanke på förra säsongens anfallsvärvning så bär Nyberg inte direkt runt på några tunga stenar...

Humor: Sven Persson. Den klubblegendariske "Pirro" var på strålande humör dagen till ära. Träningen tände till lite extra när han drog materialförvaltaren Jocke Bergius i håret. Lite för hårt och lite för länge.

Startspelare: Mattias Blom. Senast i finländska Narukerä – lär med stor sannolikhet få en stor och viktig roll i Ljusdal nu. Men lär nog få kasta in sina röda handskar i skåpet och få ett par lämpliga gröna i stället. Så alla blir nöjda och glada.

Mer läsning

Annons