Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aaltonen trivs när allt ska avgöras: "I rollen som man har blir det lite till"

/

När Finland skrällde i VM var Ville Aaltonen en av lagets stora hänförare.
Efter hemkomsten har han ridit vidare på framgångsvägen – och lyft även med Bollnäs.
– När det blir tajtare och viktigare matcher blir det lite annat, säger den rutinerade 36-åringen.

Annons

Ville Aaltonen kom hem från bandy-VM med ett högst oväntat silver i bagaget. Finland lyfte till nya höjder under mästerskapet – och Ville Aaltonen tog med sig formtoppen hem till säsongsavslutningen med Bollnäs.

Under elitseriens slutspurt, i kvartsfinalerna mot Edsbyn och i de första semifinalerna så har Ville Aaltonen presterat bandy på hög nivå. Men att det skulle vara en stor skillnad på hans spel före och efter VM håller han inte riktigt med om.

– Det vet jag inte riktigt. Visst känns det bra just nu, man är hel och så. Det är väl det som gör att det känns bra på planen också, säger han och fortsätter.

– För min egen del har det känts bra hela tiden, men nu när det blir tajtare och viktigare matcher blir det lite annat. I rollen som man har blir det lite till, man försöker få rätt i defensiven och samtidigt försöka hjälpa lite framåt.

Och hjälpa till i offensiven, det har Aaltonen definitivt gjort på slutet. Viktiga mål har kommit från hans klubba, bland annat kvitteringsmålet till 2–2 i den femte och avgörande kvartsfinalen. Och nu senast med två snabba mål hemma mot Villa Lidköping.

– Det är ju alltid roligt att göra mål, men det är mycket tillfälligheter att dom trillar in, man måste ha lite flyt också.

Aningen blygsamt kanske. 1–0-målet i lördagens andra semifinal var snarare frukten av en stark individuell prestation, då han efter att ha fått bollen från Daniel Berlin trampade igenom Villaförsvaret och placerade in bollen i mål.

Se även: Höjdpunkterna från semifinal 2

Trots att hans Bollnäs tappade greppet om matchen både en och två gånger så kom man tillbaka. Suddensegern innebar att matchserien kvitterades till 1–1 .

Nu väntar en ny, tuff bortamatch i den kokande grytan i Lidköping. Och Bollnäs måste som bekant vinna minst en bortamatch för att ta sig till SM-final.

I första semin blev Bollnäs överkört i Sparbanken Arena, och förlorade med hela 1–8.

– I den första matchen borta så tror jag att den där kvartsfinalserien satt kvar lite i både ben och huvud, vi var lite sega. Samtidigt fick Villa utdelning på sina chanser och då gick det fort.

Historiskt sett har Bollnäs dessutom haft det riktigt jobbigt på bortais mot Villa.

Vi får bläddra några sidor bak i historieboken för att hitta den senaste Bollnässegern i Lidköping. Den kom för nästan exakt fem år sedan, i semifinalserien lagen emellan säsongen 2010/11 då Bollnäs vann med 4–1.

Trots den tuffa bortastatistik så gillar Ville Aaltonen ändå bortamatcherna mot Villa.

– Jag har alltid trivts att spela där. Jag trivs med mycket publik och bra tryck på läktaren. Det gäller att vända det där också, att ta energi från det även som bortalag. Det gäller att försöka tänka att man själv är hemmaspelare, då får man en extra kick i stället.

Han hoppas dessutom att Bollnäs kan föra spelet mer nu, jämfört med semifinal 1.

– Vi måste vara väldigt noga och inte tillåta att Villa för matchen hela tiden, vi måste ta tag i taktpinnen och på det sättet hänga oss kvar i matchen.

Mer läsning

Annons