Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fått smak på elitserien"

/

Lina Hillgren visade hög klass i elitserien.
Det gjorde däremot inte Tyresö.
Därför flyttar vänstersexan till Karlstad för att hålla höjden i IF Hellton.
– Jag vill veta hur bra jag kan bli, säger den 23-åriga Arbråexporten.

Annons

Våren 2014 kunde ett jublande Tyresö Handboll fira avancemanget till elitserien.

Bland alla glada i guldhattar fanns systrarna Hillgren – effektiva kantliraren Lina och stabila målvakten Emma.

Men det dröjde inte förrän olyckskorparna började kraxa, damernas elitserie i handboll är en av de tuffaste miljöerna för en nykomling i svensk lagsport.

Så hög blev kören att 25-åriga Emma Hillgren fick nog och blev rikskänd med ett öppet brev på twitter, där poängterade hon att "vi kastar inte in handduken innan säsongen börjat".

Men dessvärre blev det en snabb returbiljett även för den här nykomlingen, som slutade sist med tre poäng.

– Det är ett väldigt stort kliv, tempot är så mycket högre och lagen har så bra spelare på alla positioner, säger Lina Hillgren, som fick uppleva en märkligt paradoxal säsong.

– Det var så tudelat hela tiden. Såklart trist att det inte gick så tungt för laget, men samtidigt väldigt skoj att det gick så bra för mig personligen. Jag fick verkligen mersmak på spel i elitserien, säger Lina Hillgren – en succésaga i ett bottenlag.

Under några tidiga omgångar ledde hon skytteligan, och landade till slut på en nog så imponerande nionde plats med 106 mål (37 straffar). Det var exakt dubbelt så många som den närmsta i det egna laget.

En insats som såklart gav eko. Veckan före midsommar kom ett telefonsamtal från IF Hellton, som lyfte till elitserien med Arbråfostrade Johanna Olsson i laget.

– Sedan gick det undan, det var klart på en vecka. Det var inte mycket att tveka på. Jag tror jag kan utvecklas än mer där, och jag har också fått en väldigt bra bild av både laget och staden. Och Johanna tror säkert jag ska trivas, säger Lina, som också kan räkna med en rätt given plats i startsexan.

Där kan det också bli aktuellt med en nygammal roll som niometersspelare.

– Tanken är att det kan bli både kant och i bland även nio meter, och det är ju inget främmande för mig. Det är först de två senaste åren jag enbart spelat som vänstersexa. Nu är det rätt tufft på nio meter i elitserien, och jag har väl inte riktigt längden med mig. Å andra sidan är det kul att ha mycket boll.

Enda minusposten med flytten är att lämna storasyster Emma, som går första året på polishögskolan och blir kvar i Tyresö.

– Vi har ju hängt ihop så länge, samtidigt är det väl dags för mig att testa mina egna vingar, säger Lina Hillgren, som letar jobb i Karlstad och flyttar i augusti.

Med sig har hon ett kontrakt på 1+1 år – och en skarpladdad bössa.

Mer läsning

Annons