Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elitloppet 2016: Nerver av stål – Jennifer Tillman har det som krävs för att vinna

Det krävs kalla nerver och enormt mycket jobb för att nå dit Bollnäskusken Jennifer Tillman har nått. På söndag kör hon Elitloppet för andra gången någonsin och det är i tufft sällskap. Men hon tror på vinst.

Som Sporten skrev tidigare i veckan valde travproffset Jennifer Tillman, född ioch uppvuxen i Bollnäs, att ta en paus från det fokus som lagts på henne i samband med starten i Elitloppet i helgen. Hon var i fjol den tredje kvinnan som någonsin startat i Elitloppet. I år är det dags igen men i stället för att stanna hemma och träna ända in i kaklet åkte Tillman på semester till Barcelona.

– Jag tycker det är skönt, det var en sådan hektisk vecka inför Elitloppet i fjol så därför är det skönt att komma bort och koppla av lite, att landa lite. Det blir väldigt mycket ändå inför Elitloppet, så det är skönt att kunna ladda i lugn och ro, säger Tillman till Trav365.

Uppmärksamheten kring Tillman är intensiv. Hon är en av relativt få kvinnor som slagit sig fram till högsta nivå i den mansdominerade travsporten och är dessutom expertkommentator i TV4. Fjärdeplatsen i Elitloppet ifjol med hästen Royal Fighter gjorde henne till hela travsveriges älskling och 2015 var också året som hästen visade att han kan slåss på elitnivå.

– Det är jättekul alltså, vi var med i fjol, jag, Per K Eriksson och Royal Fighter, och visade att vi hör hemma där. Nu har hästen fått ett år till på sig att utvecklas och Per K har lyckats bra med hästens vinterträning och det känns som om hästen är ännu bättre i år, det känns som han är starkare i kroppen och allting, säger hon till Trav365.

Tillman tror att den nu åttaårige hingsten kommer att visa sig från sin bästa sida i söndagens Elitlopp, särskilt efter segern senast på Jägerso, och trots en sen säsongsstart.

– Absolut tror jag att Royal Fighter kan vinna. Sedan har jag lärt mig att lita på ”Pelle” (Läs: tränaren Pelle K Eriksson). Jag var lite orolig, eller orolig kanske är fel ord, men när årsdebuten dröjde för Royal Fighter så började man fundera, för tidigare har det varit den typ av häst som behövt lopp i kroppen innan formen sitter där, men återigen visste Per K vad han gjorde. Royal Fighters årsdebut i Kalmar var bättre än någon gång tidigare, säger Jennifer Tillman och fortsätter:

– Efter det loppet så visste jag att han skulle prestera bra senast på Jägersro, vilket han också gjorde. Pelle har hela tiden sagt att han inte kommer vara med i Elitloppet för att bara delta utan ska han vara med där så ska han ha chans att vinna, och han visade ju på Jägersro att han är så bra och nu när han fick det utgångsläget som han fick i försöket så är jag också optimistisk.

Hon visste att Royal Fighter var en bra häst - de hade ju ändå tagit sig ända till Solvalla och Elitloppet förra året - men hon hade inte anat att det skulle gå som det gick.

– Efter det loppet som han gjorde på Solvalla så tänkte jag att fan, hur bra är han egentligen? Pelle hade vetat det hela tiden och jag har lärt mig att han vet exakt hur Royal Fighter kommer att tävla, det är klart man inte kan ha rätt till 100 procent, men just att pricka formen och ställa i ordning är han (Pelle) överlägsen på.

Pelle K Eriksson har inte bara stor tilltro till hästen. Han ser också vilken enorm kapacitet Jennifer Tillman har.

– Tjejen har fantastisk talang och nu börjar hon också få storloppsrutin, hon kan gå hur långt som helst. Hon har inga nerver, hon blir aldrig nervös. Både jag och min fru Tina blir jättenervösa, men Jennifer är alltid hur lugn som helst, säger han till Trav365 och fortsätter:

– Det är klart att många kritiserat varför vi inte satt upp exempelvis Örjan Kihlström eller Erik Adielsson, men jag har mina kuskar och Jennifer började köra åt oss för tio år sedan och kuskinsatsen har aldrig varit något problem.

Det återstår att se hur det är med nerverna på söndag när ekipaget ställs mot mycket hårt motstånd i form av bland annat favoriten Nuncio men Jennifer Tillman har full tillit till sig själv och till Royal Fighter.

– Jag har mött Nuncio flera gånger nu och vet att det är en svår nöt att knäcka, men det är ingen omöjlig uppgift och jag vill göra ett försök och mitt försök att slå den är att köra i ledningen. Det känns som om Royal Fighter är bäst i ledningen, därför vill jag också ge honom den chansen, säger Jennifer Tillman.

LÄS MER om Elitloppet 2016:

Följ Elitloppet söndag 29 maj 2016 minut för minut här

Stjärnan missar årets travhändelse: Your Highness stryks ur Elitloppet

Elitloppshelgen 2016: Här är allt du behöver för att följa folkfesten på Solvalla

Jennifer Tillman laddar för Elitloppet med semester: "Fick en lucka i schemat"