Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elins nynnande blir unik musik

Drömmen är att framföra alldeles egna låtar – men pianotangenterna stretar emot. Nu ska Elin Ekman ta hjälp av proffs – over there.

I Edsbyn där Elin Ekman föddes tillhörde hon missionskyrkans barn- och ungdomskörer. Sen dess har musiken alltid funnits med på ett hörn. I tonåren flyttade hon till Uppsala, mötte en man, gifte sig och fick barn – och ville hem till Hälsingland.

– Fast, Edsbyn har inte riktigt de möjligheter vi tycker Gnarp har, med bra tågförbindelser och E4:an intill, säger Elin, som då rätt hus dök upp fick med sig familjen norrut. Numera är hon lärare på Hosiannaskolan och maken Tobias jobbar hemifrån. Båda framträder i olika musikaliska sammanhang. Elin sjunger helst finstämda sånger, och ofta dyker nya musikslingor i huvudet. Då plockar hon fram mobilen och nynnar in dem, för att kanske någon gång göra något av dem. Nu verkar "någon gång" vara på gång.

– Om jag kunde skulle jag skriva ner melodierna, och skulle så gärna vilja göra något av de här småbitarna som jag samlat på mig, och spela till. Vi köpte ett piano för att jag skulle lära mig ackord, men det är svårare än jag trodde.

Därför sökte hon en utbildning i Texas, några mil från Houston, på Sarah Kelly Music School. Sarah Kelly har varit Grammynominerad flera gånger, jobbat med många artister och är ett stort gospelnamn världen över. Hon tar in några få "elever" från olika länder varje år, på en tremånaders intensivutbildning. Med sig hem får de ett färdigt, studioinspelat material som kan användas som demo. Deltagarna står själva för alla kostnader, men Elin tycker det är värt det. Om drygt en vecka bär det av, familjen ska hälsa på i påsk, men resten av tiden är det bara hon och musiken som gäller.

– Visst är det nervöst – men också spännande. Förhoppningsvis kan mitt självförtroende och min självkänsla bli bättre, så jag vågar ta för mig mer, och kanske kan jag inspirera någon annan att våga satsa på sig själv.