Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin väver annorlunda

Elin Westlund i Långhed lever på att väva. I närmare 25 år har Elin vävt. Nu ställer hon ut i biblioteken i Edsbyn och Alfta.

Hon vill pröva olika idéer där det ena ger det andra. Ett däck kan inspirera till ett mönster. Fotonegativ kan vävas in i linnegardinen. Men det sökta är inget för Elin Westlund.

– Jag får en idé och ser sedan om det funkar. Det viktiga är inte att lägga in konstiga material, utan att få förverkliga mina idéer. Det där att busa till det är jag lätt allergisk emot. Det ska finnas ett syfte med det jag gör, säger Elin Westlund.

Det vävda däckmönstret är ett sådant exempel, där en räcka händelser leder fram till en idé som hon vill förverkliga. Elin upptäckte att man kan se däckmönster i knypplade spetsar, som i det här fallet Ovanåkersspetsar.

Hon började sedan nästan maniskt fotografera olika bildäck.

– Jag har en fin samling foton på däckmönster hemma, säger Elin med ett leende.

Resultatet blev till exempel en matta av lin och lite bomull i botten.

Hon är uppväxt i Långhed, norr om Alfta. Hon vävde tillsammans med sin mormor och när hon gick på gymnasiet började hon väva själv. Hon har och jobbar fortfarande lite som lärare i vävning. Hon har jobbat vid Västerbergs folkhögskola i Storvik och för Handarbetets vänner i Stockholm.

– Jag kan fortfarande känna en stor fascination för vävning. Det finns så otroligt mycket man kan göra. Det tar aldrig slut.

Elin och hennes man flyttade tillbaka till Långhed för några år sedan och bor nu i samma gård, som Långheds-profilen Evert Öhman gjorde. Kvar finns även Everts lilla bensinmack, där Elin har försäljning sommartid och inför jul. På övervåningen i stora huset har hon inrett sin vävateljé.

I höst har hon fortsatt undervisa i vävning i Stockholm. Hon ingår gärna i samarbetsprojekt med andra konsthantverkare. På gång är ett samarbete med kollegor i Ånge. Att väva på heltid innebär också att vara sin egen arbetsgivare.

– Det är inte helt enkelt. Det gäller att hitta en bra balans mellan olika jobb och kunna ha tiden för att fördjupa sig. Det kan vara svårt att hitta en lagom balans. Men det är också väldigt förmånligt och härligt att kunna hålla på med det jag gör.

Elin Westlund verkar i en bygd med stolta traditioner när det gäller vävning.

– Det är nog både för- och nackdelar med det. Jag känner dock att jag har min frihet. Jag kan göra det jag har lust med. Jag gör min grej.