Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin hittade rätt efter tre byten

Elva procent av nybörjarna på gymnasieskolan byter program inom två år, visar en ny rapport från Skolverket.
För Elin Hammarström tog det tre byten innan hon kände att hon hittade rätt.

Annons

Många elever väljer att byta program efter att ha påbörjat gymnasiestudierna. När Elin Hammarström skulle söka till gymnasiet valde hon mellan två passioner – djur och fotografering. Hon bestämde sig för det förstnämnda och kom in på programmet wildlife park management vid Sandvikens praktiska gymnasium.

När pendlingen från Söderhamn blev alltför påfrestande bytte hon till djurvård på Realgymnasiet i Gävle. Pendlingsavståndet kortades men inte heller på Realgymnasiet blev Elin Hammarström långvarig. Efter ett par månader valde hon att byta till det individuella programmet i Söderhamn, där hon gick fram till sommaren.

Nu har skolan nyligen dragit igång och hon är inne på sitt fjärde gymnasieprogram. Sedan skolstarten läser hon första året på estet-media vid Staffangymnasiet.

– Nu känns det jättebra på media, jag har alltid tyckt om att fota och skriva så det känns verkligen rätt.

Trots att hon bytt inriktning flera gånger och provat på tre olika gymnasieskolor känner hon inte att det brustit i studievägledningen inför gymnasievalet i nian.

– Nej, det tycker jag inte. Jag var verkligen säker på att det var djur jag ville hålla på med. Men nu vet jag att det är någonting som jag vill hålla på med på fritiden, inte jobba med.

Hon tror att många elever har liknande upplevelser och därför väljer att byta program.

– Jag vet inte riktigt varför så många byter men för mig var det så att jag verkligen trodde att det var rätt val. Det kan nog vara så för många, att det inte var så roligt som man hade förväntat sig.