Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elfiskar i Bollnäsströmmarna

Under måndagen och tisdagen undersöktes Bollnäsströmmarnas fiskbestånd med hjälp av elfiske. Personal från Fiskeresursgruppen i Dalarna fanns då på plats med sin båt för att genomföra inventeringen.

Mikael Carlstein och Jerry Broberg från FAST, Fiskeresursgruppen, hittade sammanlagt tolv arter i Bollnäsströmmarna.

- Det är ungefär vad man kan vänta sig i den här typen av reglerade vatten, säger Mikael Carlstein.

Carlstein menar att det är positivt att det finns så mycket ung lax, något som är ett resultat av utplantering.

Elfisket ingår i den inventering som Bollnäs kommun, Länsstyrelsen Gävleborg samt Fortum samarbetar kring när det gäller fisket i Bollnäsströmmarna. Syftet med elfisket är just att få reda på vilka fiskarter som finns.

Mikael Carlstein berättar att de är ensamma om metoden i norra Europa. Med hjälp av elfiskebåten kan de undersöka stora strömmar och älvar.

Tommy Vestersund är kommunlimnolog och den som håller i undersökningen och i den rapport som ska vara klar i november. Han menar att Bollnäsströmmarna skulle kunna vara helt fantastiska fiskevatten om det inte fanns så mycket barriärer. Han hoppas bland annat att det ska gå att få till en överenskommelse om mer vatten i strömmarna än vad som rinner där idag.