Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eleverna efter händelsen på Slotte: "Vissa trodde att det var en skolskjutning"

Hon satt på toaletten när en kraftig smäll hördes utanför dörren. Moa Olsson blev rädd och gick direkt ut för att se vad som hänt. Utanför dörren var korridoren helt rökfylld.

Moa Olsson går andra året på Samhällsprogrammet på Slottegymnasiet. I går, strax före klockan två på eftermiddagen, lämnade hon spanskalektionen som hölls på entréplanet för att gå på toaletten.

Läs om händelsen här: Raketliknande föremål detonerade i Slottegymnasiet: "Kunde ha slutat i katastrof"

– Jag satt där på toaletten och då small det till, jättehögt, säger Moa Olsson.

Någon eller några hade tänt eld på ett raketliknande föremål inne i skolans foajé, precis utanför toalettdörren där Moa Olsson befann sig. Föremålet skjöts upp i taket, och sedan studsade det mellan golv och tak tills den till slut slocknade. De svarta märkena i korridoren visar tydliga spår efter händelsen. Moa Olsson var en av de första att bevittna händelsen.

– Jag blev jätterädd och sprang ut direkt efter smällen, och då mötte jag en massa folk och rök i korridoren, säger Moa Olsson.

Läs också: "Våldet kryper närmare" – säkerhetsåtgärder ska göra Bollnässkola tryggare

Klasskamraten Erica Tångring var kvar i klassrummet när det smällde bara några meter bort i foajén. Hon berättar att hon såg elever och personal som sprang utanför klassrummet, men att hon själv inte var så orolig. Hon, hennes klasskamrater och hennes lärare avfärdade det som ett busstreck. Men Erica berättar att långt ifrån alla uppfattade händelsen så.

– Vissa trodde att det var en skolskjutning och hoppade ut från fönstren. Någon lärare stängde in sin klass för att skydda dom, säger Erica Tångring.

Barndkåren var snabbt på plats efter händelsen, men bara en kort stund senare kunde eleverna och personalen gå in i skolan igen berättar Moa Olsson.

Läs även: Låsta skoldörrar är bra – det tycker personal och elever

– Folk har pratat om det hela dagen i dag, det här är väl det största som hänt på länge, säger Erica Tångring.