Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eleverna blir färre – hon vill rädda skolan

Barnfamiljer i Los oroar sig över det minskande elevunderlaget.

Losfamiljen Elitsa Hallqvist och Lars-Gunnar har sammanlagt elva barn. Alla har gått eller går i Los skola. Nu när elevunderlaget minskar allt mer och efter nedläggningen av Ramsjö skola har Elitsa hört många som oroar sig över framtiden för Los skola.

– Det gör alla föräldrar, säger hon.

Läs även: Hotet mot skolan: "Skulle vara spiken i kistan"

Elitsa är född i Bulgarien men flyttade till Dalarna för tio år sedan. Hon minns första gången hon besökte Los för fem år sedan. Det var kärlek vid första ögonkastet.

– Det växte så mycket lupiner längs vägarna, och jag tänkte att jag hade kommit till himmelen.

Nu trivs hon jättebra i Los och fungerar som ambassadör för andra landsmän som uppskattar mycket natur och ett lugnt liv. En familj som hon känner funderar på att flytta till Los under sommaren. Då fylls skolan på med flera barn.

Men om Los skola läggs ner blir det ett dråpslag för bygden, tror Elitsa.

– Då flyttar nog unga familjer härifrån. Och finns det ingen skola här är det nog inte många som vill flytta hit.

De funderingar som finns på att flytta ihop skolan med förskolan är hon tveksam till. Det blir för stor ålderskillnad på barnen, tror Elitsa.

– Det är synd att förstöra något som fungerar så fantastiskt bra.