Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever visade Onbacken

På onsdagen fick eleverna i klass fem och sex på Nyhamre skola tillfälle att använda sina kunskaper i engelska lite extra. De fick berätta om fornlämningarna på Onbacken för tillresta gäster från Frankrike, Belgien och Italien.

Annons

Nyhamre skola deltar i ett EU-projektt som kallas för "Build Timeline Learn European Heritage". I det deltar skolor i Libramonte, Belgien, Chieti, Italien och i Guadeloupe, Frankrike.

Projektet ska ge deltagarna möjligheten att se andra kulturer och skolsystem. Personal från Nyhamre har redan tidigare besökt Belgien och Guadalupe, som ligger i franska Västindien, och nu var det Bollnässkolans tur att vara värdar.

Gästerna, både lärare och elever, besöker Bollnäs under en vecka och bor hos värdfamiljer. Förutom Nyhamre skola ska de också få bekanta sig med Bollnäs och titta på diverse sevärdheter. På onsdagen stod Onbacken i centrala Bollnäs på programmet.

Där finns lämningarna av järnåldersmiljö från de första 500 åren av vår tideräkning. Man kan bland annat se grunden efter ett så kallat långhus (med bostad, ladugård och förråd) och några gravar.

Besöken ska öka kunskaperna om såväl det egna landets som de andra ländernas historia och öka förståelsen för andra kulturer.

– Man kan jämföra olika tidsepoker och hitta både skillnader och likheter, berättar projektets koordinator, Agneta Eriksson.

I onsdags var det elever från klass fem och sex som ansvarade för besöket och höll i trådarna.

– Det var lite svårt att skriva ner det vi skulle redovisa på engelska, konstaterar Julia Jonsson som går på Nyhamre skola. Men själva redovisningarna gick riktigt bra till slut.

– Det värsta var nog att de inte verkade kunna lika bra engelska som oss, säger Nora Jernström.

– Besökarna var väldigt imponerade över att våra elever så tidigt är så pass drivna i det engelska språket, säger Agneta Eriksson.

Och det finns det mycket i Hälsingland som kan imponera på besökare.

– Ett vackert land, annorlunda mot för hemma, säger Catherine Girard.

– Husen har en annan arkitektur, olik den i Guadalupe, tycker Elise Plaisance.

Enrique Facorat gillar också Sverige, även om han saknade en sak.

– Jag hade hoppats få se isbjörnar på gatorna, skrattar han.

På torsdagen fortsatte programmet med ett besök på Järvzoo.