Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever utsattes för hot: "De är helt enkelt livrädda"

En konflikt blossade upp mellan några unga elever under en slöjdlektion. Nu har en av eleverna polisanmälts för försök till grov misshandel och olaga hot.

– Att jag skulle polisanmäla, det trodde jag aldrig skulle hända, säger en pappa vars barn utsattes för hot i samband med händelsen på en skola i Hudiksvalls kommun.

Läs även: Elev ska ha mobbats i flera år

Enligt uppgifter ska en elev ha försökt hugga en klasskompis med ett vasst föremål. En vuxen person ska i sista stund ha hunnit avbryta händelsen.

Två andra klasskamrater som försökte lugna ned situationen, drogs in i konflikten och hotades till livet. De två stannade hemma från skolan.

– De är helt enkelt livrädda, säger pappan.

Han upplever att rektorn inte tar situationen i klassen på allvar.

– Hur ska mitt barn känna sig tryggt i klassen? Hur ska jag känna mig trygg?

Rektorn förstår att barn och föräldrar känner sig otrygga.

– Naturligtvis ska inte något sådant här hända överhuvudtaget. Ibland händer det saker blixtsnabbt som man inte hade räknat med, säger rektorn.

Läs även: Var tredje barn kränks på nätet

Det har gjorts en del åtgärder som handlar om gruppstorlek och personaltäthet. Åtgärderna utvärderas hela tiden. Men ett dilemma i sådana här sammanhang är att det inte går att berätta för andra föräldrar om det som görs på individnivå för ett visst barn.

– Det kan uppfattas som att det inte görs någonting, säger rektorn.

Pappan gick till polisen med förhoppningen om att en anmälan ska sätta fart på skolan. Inte minst för att den nu polisanmälda eleven ska få rätt stöd.

Men han vill också ta ansvar som förälder och visa att han tar händelsen på allvar och att det inte är acceptabelt att hota och försöka skada varandra.

– Det hade kunnat gå riktigt illa, säger pappan.

Även skolan har polisanmält händelsen och gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Det är en så pass allvarlig händelse, säger rektorn.