Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever undrar varför Ovanåkers kommun inte deltar i Earth hour

Den 28 mars släcker vi lyset en timme om vi vill delta i Världsnaturfondens världsomspännande manifestation Earth hour (jordtimmen). I Edsbyn undrar elever vid Celsiusskolan varför kommunen inte ställer upp på denna manifestation.

På måndagseftermiddagen dök Kim Götesson, Emelie Åsentorp, Louise Rolfsson, Carolina Fahlström och Sara Eriksson från skolan upp i kommunhuset för att få prata med kommunens energirådgivare Olle Berglund.

– Detta år är 2 140 städer i 82 länder med i Earth hour. I Sverige ställer 81 kommuner upp, men inte lilla Ovanåkers kommun. Storstäder som London, Berlin och Las Vegas är ju med, säger eleverna.

– Jordtimmen är en bra idé. Jag kommer själv att släcka belysningen hemma. Men kommunen har valt att säga nej till det, eftersom det kostar mer än det smakar, säger Olle Berglund.

Han tycker dock eleverna ska uppmana innevånarna i kommunen att vara med i manifestationen. Den innebär att man den 28 mars mellan 20.30 och 21.30 släcker lampor och övriga elektriska apparater i hemmet för att minska energianvändningen.

Han tycker också att vi ska byta ut våra vanliga glödlampor mot lågenenergilampor. I kommunen har man bytt lampor i gatubelysningen och man ska även göra en kartläggning när det gäller energin på Ön.

Ovanåker, Bollnäs och Ljusdal ställer inte upp bakom jordtimmen, medan Söderhamn och Hudiksvall tänker delta med planerade aktiviteter.

– Jordtimmen är ett bra initiativ och en bra symbolhandling som man som privatperson kan delta i. Vi får en mängd förfrågningar om att engagera oss i olika saker, men vi kan inte hoppa på allting, säger kommunstyrelsens vice ordförande Bertil Eriksson (KD).

Det skulle också vara omöjligt att knäppa av elen en timme inom kommunens olika verksamheter till exempel äldreomsorgen. Det är också en säkerhetsfråga om man skulle släcka ned gatubelysningen, resonerar Bertil Eriksson.