Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever positiva till nya praosystemet

Utvärderingen från den nya praosatsningen visar att eleverna är positiva till det mesta. Företagen hör av sig och vill ta emot nya elever.

- Det är det bästa betyget på att det fungerar bra, säger Peter Holmström som är praosamordnare.

140 elever från Nortullsskolan var den första kullen som prövade på det nya praosystemet. Man övergav den traditionella modellen med en hel veckas praktik i åttan och en i nian. I stället prövade man på att låta eleverna vara ute under fjorton halvdagar varje vecka spritt över hela terminen. Nyhet var också att eleverna fått ställa ut med monter på Verkstäderna, där de fått visa upp vad de varit med om under praktiken.

- Nästan alla elever har fullföljt hela praktiken, det är ovanligt men samtidigt väldigt roligt, säger Peter Holmström och förklarar det positiva med att få en längre kontinuerlig kontakt med arbetsmarknaden.
Till höstterminen står cirka 150 elever från Vågbro, Bergvik och Stenberga på tur. Peter Holmström finslipar redan och hela tiden på små förbättringar.

- Ja, bland annat så ska vi införa en monterskola för alla elever, säger han.
Egentligen skulle Peter Holmström vilja att eleverna får en hel dags praktik i veckan i stället för en halv.

- I den bästa av världar tror jag på en heldag. Men det är så klart svårt att få godkänt för ett sådant förslag från skolan, säger han och förklarar att det finns risker med att praktisera samma tid och veckodag. Det kan gå ut över variationen:

- På vissa arbetsplatser har eleverna tyvärr fått göra samma jobb varje vecka. Det är trist. Men det beror ju på att de kommer in vid exakt samma tid varje vecka. Och jobbet kanske kräver att vissa uppgifter utförs under just en fredagsmorgon, säger han.
Söderhamns praosatsning har gett eko till andra kommuner. Ovanåker till exempel: 

- De köpte upplägget osett med hull och hår, säger Peter Holmström.