Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever pekades ut som inkräktare: ”Han har gått över alla gränser”

Efter att ett par barn tagit sig in hos en företagare i Söderala bestämde han sig för att göra ett besök på deras skola. Carine Spansk, rektor på Rosenvallskolan, ser mycket allvarligt på händelsen.

Under torsdagen gjorde en lokal företagare ett besök på Rosenvallskolan i Söderala. Med sig hade han en hjullastare, en vinkelslip och en kniv. Kniven hade han tagit av ett barn som, tillsammans med ett par andra barn, befunnit sig inne på eller utanför hans verkstadsområde utan lov under onsdagskvällen. Kniven ska barnen ha använt när de lekt i en koja i närheten av området.

Med vinkelslipen skar mannen sönder kniven framför eleverna i klass 4, 5 och 6 för att, enligt honom själv, visa att det är något han inte vill ska hända igen. Han bad också barnen som tagit sig in hos honom att räcka upp handen, vilket de gjorde.

Läs också: Farliga busshållplatser längs riksväg 50 – Leonie Fors: "Det känns nästan som att de väntar på ett dödsfall"

Skolans rektor, Carine Spansk, hade sagt ja till besöket. Men det hon fick veta var att han skulle komma till skolan för att berätta om verksamheten och att det är farligt för barn att vistas där. Hon är djupt upprörd över händelsen.

– Den informationen jag hade fått var att han ville berätta om sin verksamhet och att det är farligt att vistas där. Jag övervägde det, och undrade om det fanns något värde i det. Sen kom jag att tänka på att det har varit lite skadegörelse på skolan så jag tänkte att det kunde vara en del i det arbetet, att man måste vara rädd om våra gemensamma saker.

Läs också: Kritik mot säkerhetsåtgärd i Söderala: ”Väntar på att en olycka ska hända”

Att barnen skulle pekas ut var inget som hon var informerad om och det är något som hon ser som ytterst olämpligt.

– Jag hittar inte ord för det. Det är det mest horribla. Han har gått över alla gränser. När jag fick veta det senare på dagen så ringde jag upp honom. Han trodde att han gjorde dem en tjänst, att han ville väl. Och jag var noga med att tala om för honom att det är jag, socialtjänsten och föräldrar som sköter sådana saker.

Hur skolan ska gå vidare med händelsen är inte klart.

– Jag kommer att prata med min chef om hur vi ska gå vidare.

Kan det bli aktuellt med en polisanmälan?

– Jag vill inte uttala mig om det än, säger Carine Spansk.

Dagen efter besöket är företagaren ångerfull och berättar att han tycker att det blev fel.

– Det uppfattades som att jag pekade ut grabbarna, och det vill jag inte att det ska uppfattas som. Jag är ju rädd att det ska hända dem något eftersom de var där i oförstånd.

Nu vill han ”inte röra om i det mer” och menar att hans syfte med besöket var att visa vad de gör i verkstaden och att det är en olämplig miljö för barn. Meningen från början var inte att peka ut något av barnen, men så blev det alltså ändå.

– Det var inte min tanke från början. Det var olämpligt, de räckte upp handen när jag frågade vilka de var. Jag skulle inte ha lagt ner tid på det här om jag inte brydde mig och det blev fel. Jag kommer inte att göra den här lösningen mer, säger mannen.

Läs också: Barnfamiljer kritiska till E4-omdragning: "Rädd att det händer en olycka"

En förälder med barn på skolan ser mycket allvarligt på det som har hänt.

– Det här har inget med skolan att göra, det ska utredas utanför skoltid och det skulle ha gjorts med föräldrarna och företagaren. Det är inte okej att kränka eleverna och peka ut dem inför sina kompisar. Jag tycker att det är tråkigt att ingen vuxen stoppade det när de såg att det började gå snett.