Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever på Naturbruksgymnasiet vill belysa fördomar i samhället: "Det är väldigt vanligt, till slut blir det till hat"

Fördomar är något som alla behöver jobba med. Elever från Naturbruksgymnasiet med inrikting skog föreläste på fredagen om integration och om uppkomsten av fördomar.

Det finns många fördomar i samhället, något som elever från andra året på naturbruk med inriktning skog, i Ljusdal har fördjupat sig mer kring. Genom pengar från Frirumsstipendiet och från integrationsenheten åkte eleverna till Stockholm för att bland annat besöka Fryshuset, Judiska museet och Forum för levande historia. Allt för att lära sig mer om integration och hur man kan jobba mer för att minska fördomar i samhället.

På fredagen höll de föreläsning i Slottegymnasiet. Bland annat vill eleverna slå hål på myten om organiserat tiggeri.

– Många tror att det är en person som tjänar massa pengar på andra personer som tigger, men så är det inte i själva verket, säger Daniel Westlund.

– Det är väldigt vanligt med fördomar, till slut blir det till hat, säger Konrad Ljungberg, andra året på Naturbruksgymnasiet, inriktning skog.

Läs också: Skogen lockar ungdomar – men inte tillräckligt många

Anna-Karin Laursen är lärare i engelska har jobbat många år på Naturbruk i Ljusdal. Hon har sett fördomar dyka upp bland elever i klassrummen genom åren.

– Vi behöver motarbeta fördomar och öppna elevernas sinnen, säger hon.

Under föreläsningen belyste eleverna bland annat hatet mot judar och berättade om hur fördomar uppstått genom åren. Hur man kan arbeta i Ljusdal för att integrera nyanlända i vår kommun.

– Har man en sådan här föreläsning kanske folk tänker om, säger Konrad Ljungberg.

Läs också: Förskola med 20 språk får 100 000 kronor

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik