Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever laddar för svängig jazzkonsert

Här står storbandssångerskor och framtidens jazzmusiker. Musiken är melodisk, svängig och tidlös. Det är jazz för hela slanten. Men framtiden är oviss. När studenten är uppnådd riskerar Ljusdal att bli ett falnande minne för de musikaliska ungdomarna.

På tisdag anordnar de en jazz- och blueskonsert i ny tappning – där hela kommunen är bjuden.

Annons

En nyare tolkning av Bobby Hebbs hitlåt "Sunny" ljuder i replokalen. Joen Stegs rappa trumslag och Johan Svedbergs svängiga basspel ger känslan av 60-talets jazzmusik.

Tredjeårseleverna från det musikestetiska programmet på Slottegymnasiet är en samspelt ensemble. Men de behöver mer tid för att repa ihop sig perfekt.

Det är första veckan i november när tidningen är på besök.

Nu på tisdag, den 26 november, anordnar eleverna en jazz- och bluesspelning på Slottegymnasiets restaurang Pärlan. Det är andra gången den hålls i Ljusdal. Samma konsert har tidigare varit belägen i Hudiksvall.

– Gästerna ska få njuta av god mat och trevligt umgänge, säger Klara Widmark.

– Hela Ljusdal ska komma, ifyller Julia Blom.

Det fartfyllda jazzsoundet i replokalen får till och med den omusikaliske att vilja röra på fötterna.

Det är snabbt, slagkraftigt och influerat av bland annat Bossa nova – en brasiliansk musikstil med sambarytmer och nordamerikansk jazz.

Självförtroendet är lika säkert som tonerna från saxofonen, basen och de stadiga gitarriffen. Det lyser en tilltro att våga prestera bland ungdomarna.

Tredjeårseleverna tar jazzen till en helt ny nivå. Det är professionellt. Musikläraren Hans "Hasse" Johansson räknar in en låt. Han berömmer Klara Widmark när hon tar ett andrum i låten "You give me fever".

– I vanliga fall kör vi ju pop, rock och allt möjligt, men den här gången har vi den här höstterminen där vi kör järnet med jazz, berättar Hans Johansson.

Det är drygt sex månader till studenten. Eleverna har olika planer. De valde det musikestetiska programmet av olika anledningar. Julia Blom planerar att åka till USA. Klara Widmark drömmer om att bli fotograf.

– Musik är kul. Att stå på scenen är inte lika kul. Men man får lära sig mycket, säger Stina Rask om utbildningen.

– Jag har stått på scenen mycket förut. Men jag har ingen aning om vad jag ska göra sen, säger Julia Blom.

– Jag ska dra så långt bort det bara går, säger gitarristen Jakob Linder.

De är överens om att möjligheterna till arbete efter examen inte är så stora inom kommunen. Men de får kombinera studierna med något de älskar – musiken.

Joen Stegs har spelat instrument sedan han var fyra år. För honom har den musikestetiska linjen betytt mycket. Han vet inte vad han ska göra efter studenten men han funderar på att söka jobblyckan i Stockholm.

– Du ska se våra lärare. Jag har suttit otaliga kvällar hos min trumlärare Stefan Valsberg och repat. Han har hjälpt mig mycket, säger Joen och syftar både på privatlivet och skolåren.

Joen fortsätter:

– Alla lärare här är egentligen bra förebilder. Utan dem hade jag absolut inte varit där jag är i dag. Vi är som en familj här inne, säger Joen Stegs.

Men han är besviken på hur Ljusdals kommun väljer att fördela skolbudgeten.

– Det är ingen politiker som står för något. Alla har en ståndpunkt och den är jättebra. De pratar så bra om oss och att de ska satsa mer pengar på musiken. Men det händer ingenting.

Jazzeleverna vill att spelningen på tisdag ska bli angelägen för alla – till och med kommunalrådet.

– Roland Bäckman pratar om kommunens kultur och musik och så dyker han inte ens upp på våra spelningar. Jag ska ringa honom personligen och bjuda in honom till jazz- och bluesspelningen. Det ska bli intressant att se om han kommer, säger Joen Stegs.

Annons