Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever hoppar av Kulturskolan

Misstanken om att elever skulle lämna Kulturskolan, i samband med den nya inriktningen, har blivit verklighet.

– En hel del elever har hoppat av. Det var en farhåga som man hade, och den har infriats. Det här har fått den effekten som man trodde, säger Elisabeth Swedman, ordförande för Lärarförbundet i Hudiksvall.

Det var i våras som nyheten om att Kulturskolan ändrar riktning kom. Den frivilliga verksamheten, där elever söker plats för att bland annat lära sig dansa och spela instrument, sker därmed utanför skoltid.

Beskedet om den nya inriktningen ledde till en turbulent tid för Kulturskolan. En riskbedömning genomfördes och efter att den sammanställts upprättades en handlingsplan. Sedan september har den använts som en checklista vid arbetsplatsträffarna, som äger rum varannan vecka.

– Jag kan inte svara på hur effektivt arbetet med handlingsplanen har varit. Men det jag vet är att personalen har fått ett bättre grepp om vad förändringarna innebär. Osäkerheten och otydligheten har lindrats och det är jättebra, säger Elisabeth Swedman.

Kulturchef Sten Bunne är positiv till de effekter som arbetet med handlingsplanen har lett till.

– Det har fungerat väldigt bra. Och det känns faktiskt som att vi har järnkoll på läget. I dag ligger vi 100 procent i fas med vad vi ska ha gjort, och vi har en planering för återstående punkter. Vid alla förändringar finns det naturligtvis en oro. När man checkar av så här punkt för punkt, så blir det lättare att ta in, säger Sten Bunne.

Han säger också att antalet elever som slutat är mindre än man trott. Samtidigt berättar han att det finns elever som inte tyckt att skolans förändringar har fungerat för dem.

– Lärare har rapporterat att elever, som haft vanan att gå från lektioner, varit obekväma med det här. Några har slutat. Den effekten var ganska förutsägbar. Men vi tror att vi över tid kommer att få ett ökat elevantal. När systemet sätter sig och nya elever kommer, som då går in med de här premisserna. Även om det är en mindre svacka nu, så är den inte alls stor, säger Sten Bunne.