Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever från Ljusdal tog jägarexamen: " Jag kunde inget om jakt innan"

Thomina Sundström och hennes kamrater från Slottegymnasiet i Ljusdal tog ett steg närmare en jägarexamen. Under hela hösten och vintern har de gått igenom teorin, förra veckan la de det avslutande skjutprovet.

En doft av krut ligger kvar i luften sedan det första hagelskottet avlossats på skjutbanan i Valla, Färila. Solen skiner och nervositeten bland eleverna är påtaglig. 35 personer, uppdelat på två grupper, från Slottegymnasiet i Ljusdal ska under två dagar göra det slutgiltiga provet för jägarexamen. I dag är det elever med inriktning djurvård och några elever från industriprogrammet som ska lägga sina skjutprov.

– Och i morgon kommer det skogsare, säger tjejen lite längre bak i klungan.

Under examinationsdagen går eleverna mellan olika stationer vid skjutbanan i Valla , Färila, där de testas i bland annat avståndsbedömning, precisionsskjutning, säker vapenhantering och lerduveskytte. Det sistnämnda är den station som enligt Stig Martinsson, rektor för Naturbruksprogrammet, är den svåraste delen. Och den del som eleverna börjar med. Först ut var Jonas Berglund som sköt och blev godkänd.

– Jag trodde att vi tränade om jag ska vara ärlig, säger en glad och något förvånad Jonas Berglund.

Antalet elever som tar jägarexamen är enligt Stig Martinsson "något av ett rekord". Majoriteten av gruppen är tjejer.

Läs även: Fler unga vill bli jägare

– Man behöver inte bli jägare för att ta jägarexamen. Det kan vara ett krav att ha den utbildningen om man till exempel ska jobba på djurpark där man kan behöva skjuta bedövningspilar, säger Stig Martinsson.

Thomina Sundström från Illsbo bytte från Textil och design-programmet till Naturbruk med inriktning djur. Nu går hon första året och har gått de flesta kurser som programmet erbjudit så som motorsågskörkort, röjsgågskörkort, kort för fyrhjuling, traktor och nu jägarexamen.

Läs också: Nya jägare får ingen chans

– Jag vill ha en så bred utbildning som möjligt. Det är därför jag har gått alla de där kurserna, och jag kunde absolut ingenting om jakt innan jag började på jägarexamen. Allt var helt nytt för mig, säger Thomina Sundström.

Hon siktar inte i första hand på att bli jägare, utan det är jobbet på djurpark som lockar mest. Thomina Sundström blev också godkänd i lerduveskyttet, precis som alla de andra eleverna som skjutit.

– Jag är jätteimponerad av alla elever som skjutit idag. De klarade lerduveskyttet allihopa och det är inte vanligt att alla gör det på första försöket, säger Stig Martinsson.

När Thomina Sundström och hennes kurskompisar skjutit klart lerduveskyttet är det dags att gå vidare till nästa station.

– Det här är så otroligt roligt, speciellt att skjuta lerduva, säger Thomina Sundström när hon lämnat ifrån sig hagelgeväret och gått ut.

Läs mer: Naturbruksgymnasiet får unik roll: "Är en vinst för skolorna"

Klasskompisen Wilma Seláhn Forsström följde henne längst stigen genom skogen. Med sig hade de kontrollappen i handen som visade vilka delar de klarat, och vilka delar i provet som återstod. Thominas axel är blå efter rekylen från hagelgeväret. Efter den här dagen kan de ta ut sin jägarexamen på närmsta polisstation.