Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever blev utan datorer

Eleverna på tre av fyra högskoleförberedande program vid Torsbergsgymnasiet utrustades med datorer i årskurserna ett och två.

Men det estetiska programmet undantogs. Nu kräver eleverna en ändring.

Trots att esteteleverna uppvaktat skolledningen ligger dock beslutet fast.

- Det är en särbehandling som är svår att begripa. Vårt program förbereder ju också till högre studier, säger Vilma Skäryd, som går första året på programmet.

- Vi esteter känner oss kränkta.

Invändningarna förstärks av att vissa klasser vid yrkesprogrammen numera också har fått bärbara elevdatorer.

Eleverna förstår inte varför det görs skillnad. Beslutet från skolans ledning känns ologiskt och svårbegripligt.

- För oss blir det jättekrångligt. Vi har många lektioner där det förutsätts att vi arbetar med datorer. Men nu hänvisas vi till gamla, slitna datorer i datasalarna där det tar väldigt lång tid att ens komma i gång, säger Vilma Skäryd.

De datorer som eleverna på de tre övriga högskoleförberedande programmen fått är tio tums HP Mini. Det är en dator som är lätt att ta med sig, mindre än en vanlig laptop. Datorerna har upphandlats centralt via Inköp Gävleborg och kostar strax under 5 000 kronor styck.

Att köpa sådana datorer till de 64 esteteleverna i första och andra årskursen skulle alltså kosta drygt 300 000 kronor.

Rektor Eva Hildebrand hänvisar också till ekonomiska skäl när hon motiverar beslutet att inte tilldela esteteleverna datorer i nuläget.

- Vi hade förstås önskat att pengarna räckt till både dem och alla våra andra elever, men vi måste göra satsningen etappvis när de ekonomiska anslagen är otillräckliga.