Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eleven till läraren i Stenhamreskolan: Vad ska du ha mig till?

Niondeklassen på Stenhamreskolan i Ljusdal är först i Hälsingland att se och diskutera ungdomspjäsen "Vad ska du ha mig till", ett samarbete mellan Unga Klara i Stockholm och Folkteatern Gävleborg.

Det blir en ganska ojämn duell mellan eleven, som riskerar underkänt i flera ämnen, och läraren, som kallat till samtal. Båda har sin bild klar. Eleven, med fem F i betygslistan, har redan placerat sig själv i de misslyckades fack, och satsar sin självrespekt på att bli farlig i stället.

Skolmiljön känns äkta, och de elever som sitter runt scengolvet i ett vanligt klassrum, kan lätt känna igen både situationen och de ämnen kring makt, betyg och skolans sortering av lyckade och misslyckade elever som pjäsen tar upp.

Upprinnelsen till pjäsen, av Erik Uddenberg, är en föreställning på Unga Klara som urartade när publiken blev stökig och fick avbrytas. Hotet om våld, och lärarens begränsade befogenheter, ligger och pulserar under textens yta.

Skådespelaren Björn Johansson gestaltar eleven med skygg trulighet, med mössan djupt nerdragen i pannan och med tröjans huva uppdragen. Här ska ingen komma och bestämma över honom. Han vet redan vad alla tycker, redan i förskolan sorteras man bort. Men kan man inte bli bäst får man satsa på att bli värst.

– Alla är rädda för mig, säger han och går hotfullt fram mot läraren, spelad av Oldoz Javidi.

Hon har kanske nästan gett upp, eleven har knappt varit i skolan, men vill ändå göra ett försök att nå fram och motivera. Hon ser ju att han är smart och sårbar.

– Allt är inte skit för att en del är det, försöker hon.

Efter halva pjäsen byter skådespelarna roll. Hon blir vilsen tonåring och han läraren som försöker nå fram. Det ger lite andra maktförhållanden, som hade varit intressant att fördjupa sig i.

Pjäsen, i regi av Cilla Thorell, har tidigare spelats i Stockholmsskolor och på olika håll i Gästrikland. Denna vecka spelas den för elever på högstadiet och gymnasiet i Ljusdal, för att sedan flytta över till Söderhamn, Gävle, eventuellt även Bollnäs med flera platser.

Läs recension av premiären i Gävle här

Efter den korta föreställningen blir det samtal med eleverna under ledning av dramapedagog Elin Callmer. Alla får chansen att ta ställning till olika påståenden om skolan och lärarna. Det blir ett intressant samtal om makt och maktlöshet, orättvisa betygssystem, sortering av elever i fack och vems ansvar det är att motivera ungdomar att gå i skolan.

Vem har makten – och vad kan den som känner sig maktlös göra för att bli sedd och hörd? Maktspelet mellan eleverna betyder kanske mer för många än vad läraren tycker att man är bra på. Skolan har en verklig utmaning att ta sig an.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här