Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eleven har rätt att välja skola

Ordföranden i Hudiksvalls lärande- och kulturnämnd undviker nogsamt att kommentera vår insändare (6/5) där vi beskriver skolan ur ett elevperspektiv och hon låter sig i stället uppröras över elevtillströmningen till Glada Hudikskolan.

Glada Hudikskolan var helt utan anmärkningar när Skolinspektionen granskade skolan i höstas. Mindre än en procent av landets gymnasieskolor kan uppvisa en sådan verksamhet och det torde vara den enskilt största anledningen till att vi i dagsläget inte omfattas av ett vikande elevunderlag.

När det gäller de ekonomiska förutsättningarna så får vi samma skolpeng per elev som kommunen.

Det är inte kommunens skattepengar, det är medborgarnas. I detta fall, skolpengen, så bestämmer medborgarna själv hur deras skatter ska användas. Den tiden är förbi när kommunpolitikerna bestämde vilken skola en gymnasieelev skulle gå i, det beslutet är elevens och föräldrarnas och det är bara med kvalitet som varje enskild skola kan säkra sitt elevunderlag i framtiden. Det gäller både friskolor och kommunala skolor.

Det största flödet av gymnasieelever i trakten sker mellan det kommunala skolorna i landskapet. Till exempel har Hudiksvalls kommun haft ett nettoöverskott (vinst) på flera miljoner under en rad år i så kallade interkommunala ersättningar. Det vill säga att andra kommuner betalar för att deras ungdomar får sin gymnasieutbildning i Hudiksvall. Det är ingenting konstigt med det, det är bra att dessa elever kunnat välja en utbildning och fått plats på en skola de önskat gå på. Det är också bra att kommunen får in skolpengar utifrån, förutsatt att de kommer elever och lärare till del.

För egen del så har vi hittills hanterat våra underskott själva och räknar med att gå runt så småningom.

Avslutningsvis och för sakens skull så är Anna-Carin Keisus insändare (15/5) otrolig, men ingenting i den är sant.

Anita Westerberg

Lena Lingman

Glada Hudikskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel