Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elektrikern kopplade om

Anders Wigren har hela sitt yrkesliv som elektriker försökt att göra jobb som inte syns. Som pensionär är han konstnär och då vill han göra saker som syns.

Hemma på gården i Svedja, mellan Växbo kvarn och Rengsjö, har hela den lilla ladugården förvandlats till ateljé och konstutställning. Elen har han förstås dragit själv,

– Men jag har jobbat med el så att det räcker och det är oerhört skönt att vara pensionär. Nu målar jag varje dag.

Anders Wigren har gillat att teckna och måla ända sedan skoltiden. Men jobbet med den egna elfirman tog mycket tid.

– När jag blev pensionär plockade jag bort elfirman ur lagården och gjorde ateljén. Bäst trivs jag tidiga morgnar härute, säger Anders Wigren.

Inte ens grannarna kände till Anders målariver och blev förvånade söndagen den 11 maj när han slog upp dörrarna och deltog i konstrundan.

Nu finns över 200 egna målningar hos Anders. Några är inte till salu men en del har han sålt. Ganska många den 11 maj.

– Det är väldans trevligt om något jag gjort uppskattas så mycket att någon vill köpa det.

En del bilder är hämtade från Anders hemtrakter kring Jädraås i norra Gästrikland. Men han har bott i Rengsjö väldigt länge.

– Som elektriker har jag sett många Rengsjö-hem där Tecknar-Lasses fågeltavlor hängt. Det har inspirerat mig till några fåglar också.

Hembygdsgården har också avbildats på många av Anders dukar.

Anders Wigren har jobbat mycket med den egna firman. När han var ung målade han en kort period:

– När jag fick min första egna bostad, jag var 22-23 år, upptäckte jag att jag inte hade en enda tavla att ha på väggarna.

– Så då blev det en del målande, och sedan kunde jag sätta upp egna tavlor.

I ateljén står många halvfärdiga tavlor. Anders målar helst olja och det är alltid något som behöver torka och då börjar han med någon annan.

– Nu är det nog 15 tavlor som är på gång. Ibland går det extra tungt med någon målning, då får den stå till sig ett tag så blir det kanske roligare sen igen.

Några akvareller finns men akvarell är svårt:

– Man kan inte reparera misstag på samma sätt som med oljemåleriet.

När Anders känner sig kreativ men inte vill måla tar han fram dragspelet. Ibland spelar han för de boende på Ringshög eller på något PRO-möte.

– Ibland kommer någon hit och spelar lite med mig. Det är skönt att få bestämma över dagarna.

– Att gå ut en tidig morgon och stå vid målarstaffliet är det bästa jag vet, säger Anders Wigren.