Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elektrikern Harry, 67, fixade mc-kort: "Roligare än att åka servicebilen"

Han ville ge sig själv en utmaning, men trodde aldrig att det skulle bli så svårt.
Vid 67 års ålder har Harry Tunong äntligen fått sitt mc-kort.

Säsongen har just börjat, men Harry Tunong har redan vädrat sin hoj flera gånger. För ett par veckor sedan tog elektrikern från Mohed en vända till Bollnäs med sin Triumph Trident 900 av årsmodell -93, för att kolla in ett jobb.

– Det är lite roligare än att åka servicebilen, säger Harry Tunong.

Det är inte många i hans ålder som bestämmer sig för att ta körkort för motorcykel. Därmed är han på sitt sätt unik.

– Jag tror inte att det är så många 67-åringar som tar mc-kort eftersom de flesta fick behörighet för motorcykel på sitt vanliga körkort. Men jag tog körkort för bil så pass sent i livet att mc-behörigheten hade tagits bort.

Harry Tunong tog bilkörkort först när han återvände till Hälsingland efter många år i Västerås.

– Jag var med i Miljöpartiet när jag bodde i Västerås och jag tyckte att man skulle åka kommunalt eller cykla. Det gick bra så länge jag bodde där, då hade jag verktygen med mig bak på cykeln. Men när jag kom hem till Hälsingland tyckte min arbetsgivare att jag skulle ta körkort för bil, säger han.

Läs också: Hojen gav dem smak på hela världen

Harry Tunong tycker om att utmana sig själv och det är anledningen till att det blev ett mc-kort. Sedan han fick sin cancerdiagnos har han valt att ta tillvara på dagarna på bästa sätt.

– Jag hade båt i Sandarne båtklubb innan, men eftersom jag inte får exponeras för solen blev jag tvungen att skaffa mig en annan hobby. Som motorcyklist är man påklädd rätt mycket och det fungerar bättre. Jag vill passa på att göra något roligt medan jag orkar.

Harry Tunong gick in med inställningen att mc-kortet var en lätt match.

– Jag tänkte; hur svårt kan det vara? Men det var inte så lätt som jag hade trott, säger han.

Då han kom i gång sent med övningskörningen förra året siktade han in sig på en intensivkurs. Den hittade han i Västerås.

– Eftersom det var så sent på året var jag ensam elev. Jag fick väldigt mycket uppmärksamhet, säger han.

Det var av yttersta vikt att klara den så kallade lågfartsbanan. Där ska motorcyklisten åka sakta, snirkla genom koner, sätta ner en fot och stanna ett par gånger och sedan åka iväg igen.

– Det var oerhört svårt och på den andra dagen tänkte jag ge upp. Men tredje dagen körde jag rätt mycket i låg fart fram och tillbaka och till sist fick jag kläm på det.

Högfartsbanan – att göra en undanmanöver i 50 kilometer i timmen och sedan åka genom koner – var lättare. Det var också bromsproven i 70 respektive 90 kilometer i timmen. Harry Tunong fick också lära sig stadskörning, landsvägskörning och att köra på grusväg.

Den 13 oktober fick han sitt efterlängtade mc-kort, efter godkända teori- och körprov. Då hade hans egen motorcykel väntat på honom sedan våren.

Harry Tunong har i huvudsak arbetat inom elbranschen hela livet. Han har varit både ellärare på gymnasiet och utbildat vindkraftstekniker. När han gick i pension väckte han liv i sin vilande elfirma. Han gör något jobb ibland, även om han trappat ned på sistone.

Läs också: Elpraktik i Ljubljana

Nu laddar han upp inför den minnesvärda entré han ska göra när Bygdegårdarnas riksförbund håller stämma i Hudiksvall den 4-5 juni. Som ordförande för Gävleborgs bygdegårdsdistrikt ska han inviga stämman genom att åka in på scenen i Kulturhuset på motorcykel.

Harry Tunong är ordförande i Mo Bygdegårdsförening och kanske har det ett finger med i spelet när det gäller mc-kortet. Föreningen satsar på motorarrangemang som Motor Monday på måndagar och Bikers Night på torsdagar.

Läs också: Populär traktorträff i Mo

Och visst har han blivit lite lockad av alla motorcyklar han har sett.

– Det är ju bra om ordförande åtminstone också har en motorcykel, säger Harry Tunong och skrattar.