Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldsjälarna är värda politisk handling

Hos Röda Korset på Trädgårdsgatan i Hudiksvall ligger namninsamlingen "Nej till ny moms som drabbar de svaga".

Annons

Det som upprör är att second hand-butiker ska momsbeläggas och intäkterna till hjälpverksamheten därigenom äts upp. Följden kan bli att många hjälporganisationer får stänga sin butiksverksamhet.

Skatteverket har utifrån en dom i högsta förvaltningsdomstolen tolkat att lagstiftningen inte medger, av konkurrensskäl, momsfrihet för second hand-butiker som har öppet mer än 24 timmar i veckan och som har anställd personal. I veckan gick också Skatteverket ut och uppmanade att föreningarna ska momsregistrera sig för att inte drabbas av momsskulder.

Bakom Skatteverkets agerande ligger ett EU-direktiv, men det är tyvärr inte ovanligt att Sverige väljer en fyrkantig tolkning av EU-lagstiftning. Momsen som nu drabbar hjälporganisationerna är ett sådant exempel.

Förutom att det handlar om dubbelbeskattning så finns möjligheten att låta nåd gå före rätt om skälen är goda, allmänintresset är stort och om det inte medför att marknaden sätts ur balans. Den ideella sektorn klarar sig också från momsen på skänkta varor i länder som Finland, Storbritannien och Frankrike. Men i ett svar på en skriftlig riksdagsfråga klargör finansminister Magdalena Andersson (S) prioriteringsnivån: "Regeringen planerar för närvarande inte några omedelbara åtgärder".

Om det bara fanns vilja skulle regeringen kunna få ihop en justerad lagstiftning som kan klubbas av riksdagen innan Skatteverket skrämt för många föreningar. Skatteutskottets ordförande Per Åsling (C) har bjudit upp till dans och flaggat för en skyndsam behandling. Regeringen bör tacka ja, helst innan ideella krafter ledsnar. Eldsjälarna runt Röda Korsets butik på Trädgårdsgatan är värda lite större intresse från finansministern.

Annons