Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekvationen om sjukhusen går inte ihop

Strategiplanen som Svante Lönnbark kompanjoner presenterat förfaller i mångt och mycket dåligt genomtänkt. Helt klart utarmar den Hudiksvalls sjukhus, hela bygden och landskapet.

Strategiplanen som Svante Lönnbark kompanjoner presenterat förfaller i mångt och mycket dåligt genomtänkt. Helt klart utarmar den Hudiksvalls sjukhus, hela bygden och landskapet. Ilskan och besvikelsen är stor bland anställda och bland folket i gemene man över de förslag som presenterats.

Strategiplanen är ett tjänstemanna förslag vilket noga påpekats, än mer beklagligt då det är sakkunniga som tagit fram den. Sen är det politikerna som ska ta ställning till den, vilka inte är sakkunniga i sjukvård! En ekvation som i mina öron rimmar dåligt!

Vi som arbetar inom sjukvården styrs av Hälso- och Sjukvårdslagen där alla människor har rätt till lika vård på lika villkor. Detta inkluderar även kvinnor och barn! Men det verkar inte Svante och hans kompanjoner ta någon hänsyn till, eller anser de sig ha rätten att sätta sig över lagen?

I strategiplanen har patienten och patientsäkerheten nästan helt glömts bort. Men Svante och hans kompanjoner kanske tror att ingen föder barn, blir akut sjuk eller att olyckor kan inträffa på obekväm tid.

Vi arbetar ständigt med att förbättra patientsäkerheten inom olika områden, i stort och i smått. Till vilken nytta, då säkerheten inte har något större värde i strategiplanen.

Om allt eller det mesta centreras till Gävle blir det svårt att uppfylla kraven i HSL, då Hälsingland geografiskt är ¾ av Gävleborg. Men Svante och hans kompanjoner kanske inte kan något så enkelt som geografi.

Divisionaliseringen inom länet som skedde 0801 presenterades som mycket positivt för oss anställda. Jag tror att många med mig var tveksamma till divisioner. Vi fortsatte dock arbeta i positiv anda. Divisionaliseringen skulle ge färre chefer och administrationen organiseras. Det förefaller nu vara ett skämt av det sämre slaget. Divisionerna blev jätte kolosser på gränsen till ohanterbara och att cheferna blivit färre ställer jag mig tveksam till.

Administrationen är omorganiserad flera gånger, all personal har fått söka om sina tjänster. Vad kostar det?

Det blir sämre för t.ex. läkarsekreterarna, läkarna och i slutänden kanske patienten drabbas. Men efter att ha läst Svantes inledning i strategiplanen tror jag mig nu förstå syftet med divisionaliseringen, vilken var ett led i utarmningen av Hudiksvalls sjukhus. Jag undrar vad kostnaden för divisionaliseringen blivit, hur stor blev förtjänsten?

I strategiplanen nämns även införandet och bildandet av regioner. De län som nämnts är Uppland, Dalarna, Västmanland, där ska Gävleborg ingå. Närheten till sjukhusen i dessa län är givetvis bäst från Gävle sett! Och ytterligare försämringar för Hälsingland. Så varför inte utöka verksamheten i Hudiksvall i den fortsatta planeringen med att införa regioner? Denna planering och skulle underlätta rekryteringen av läkare till Hudiksvall sjukhus. På så sätt kan det åter bli den attraktiva arbetsplats det varit för läkare under utbildning som sedan valt att stanna Hudiksvall. Även rekryteringen av sjuksköterskor och annan personal skulle underlättas om det satsades på två akutsjukhus i länet.

De chefer som varit kloka nog att inse det vansinniga i strategiplanen har Svante givetvis gjort sig av med. Det uppfattas av många som diktaturfasoner, vilket är beklagligt! Är det den anda som Landstinget Gävleborg ska representera?

Nej du Svante det här duger inte! Så ta den fallskärm som jag antar att du har, och flyg någon annan stans!

Elisabeth Hörnfeldt

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel