Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekoparken flyttar ner i vattnet

Ekoparker i skog har vi hört talas om, men nu ska statliga Sveaskog också skapa ekoparker i vattnet, "blå" ekoparker.

Voxnan blir först ut i Mellansverige.

För 150–200 år sedan fanns det mycket mera liv i åar och vattendrag än nu. Förändringen kom med flottningen. För att snabbt få fram timret i åar och älvar rensade man dem från hinder i form av stenar och döda träd som fallit ner i vattnet och blivit liggande.

Efter rensningen gick flottningen lättare. De som förlorade på rensningen var fiskar, vattenlevande insekter och fåglar.

Att gammal och värdefull skog sparas i reservat har vi vant oss vid.

Men nu ska Sveaskog också ägna sig åt vatten, identifiera särskilt värdefulla vattenlandskap och återskapa vattenområden som har särskilt goda förutsättningar att bli biologiskt värdefulla. Den största förändringen handlar om restaureringsåtgärder i vattendragen, som att lägga tillbaka stenblock i vattnet igen och tillföra död ved till vattnet.

Voxnan blir den första blå ekoparken i Mellansverige.

Under tre månader i höst jobbar biologen Elin Martinsson med att inventera Voxnans avrinningsområde. Hittills har hon avverkat 20 mil. Nästa år ska hon fortsätta. Totalt ska 50 mil av Voxnan och dess biflöden inventeras.

En enkel men effektiv åtgärd för att öka fiskbeståndet är att lämna kvar döda träd i skogbäckar. Det har visat sig kunna fyrdubbla antalet öringar i ett vattendrag.

Död ved är även bra gömställen för fisk och där finns mat för småkryp.

Efter inventering av vattendragen, ska man ta fram en åtgärdsplan och sätta igång med åtgärderna. I Voxnan kan de starta till sommaren.