Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomiskt svaga gynnas om fler arbetar

Svar till Elisabeth Swedman (V) och Alf Norberg (V) 12/8 samt Anna-Greta Söderlund, fackordförande i GS (15/8).

Det är svårt att hänga med i vänsterpartisternas röriga försök till replik men låt oss därför vara tydliga.

Varken Swedman eller Norberg verkar inse hur mycket människor med låga eller normala inkomster faktiskt får tillbaka i plånboken varje månad tack vare jobbskatteavdraget. För oss är det viktigt att det lönar sig att arbeta. För en familj i Hudiksvall där den ena föräldern arbetar som industriarbetare och den andra som vårdbiträde skulle skatten ha varit ungefär 40 000 kronor högre per år om jobbskatteavdraget togs bort enligt Vänsterpartiets önskan. Under en mandatperiod motsvarar det hela 160 000 kronor. Riksrevisionen, Konjunkturinstitutet och finanspolitiska rådet har gjort bedömningen att jobbskatteavdraget dessutom skapar upp till 120 000 fler jobb. Det motsvarar alla invånare i Hudiksvall, Bollnäs, Söderhamn, Ljusdal och Nordanstig.

Det är vidare inte korrekt att endast de med goda ekonomiska förutsättningarna använt rut-avdraget. Statistiska Centralbyråns siffror från i mars i år visar att de största användarna är pensionärer och barnfamiljer som behöver hjälp i vardagen. Vanligt folk. Dessutom är det väl känt att rut-avdraget bidrar till att tusentals jobb har skapats. Vi har träffat många som gått från att vara långtidsarbetslösa till att nu driva egna rut-företag och ha flera anställda. Skulle rut-avdraget försvinna skulle många av dessa duktiga företagare tvingas ut i utanförskap igen. Det är en ansvarslös politik särskilt som Konjunkturinstitutet gjort bedömningen att rut-avdraget inte kostar något för staten, svarta jobb blir nämligen vita.

Den viktigaste politiken för dem med svaga ekonomiska förutsättningar är att fler får ett arbete att gå till. Alliansregeringens politik för arbete fungerar och det är väl det som smärtar vänsterpartisterna som verkar längta tillbaka till tiden då människor med låga och normala inkomster betalade en extra månadslön i skatt varje år.

Tomas Tobé (M)

riksdagsledamot

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot

Hans Backman (FP)

riksdagsledamot

Anders W Jonsson (C)

riksdagsledamot

Lennart Sjögren (KD)

regionpolitiker

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel