Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomiska läget oförändrat

Det ekonomiska läget för Söderhamns kommun är i princip oförändrat, enligt den senaste prognosen från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Och det finns en liten gnutta optimism i prognosen.

Annons

I september antog kommunfullmäktige den nya fyraårsbudgeten för 2012-2015. Den bygger på des prognos som SKL gjorde i augusti. Då var det ekonomiska läget i Europa och USA mycket turbulent.

I går kom en ny prognos.

Läget är fortfarande svajigt, men SKL förutsätter i sin prognos att skuldkrisen i Europa kan lösas under ordnade former.

– Skulle man inte klara det kommer vi att få helt andra siffror, säger Carl-Göran Ericsson, som är kommunens ekonomichef.

SKL anser att både kommuner och landsting har förutsättningar att klara omvärldens ekonomiska oro relativt väl, och man räknar med att hela kommunsektorn ska få ett överskott på två miljarder kronor. I fjol var låg överskottet på hela 18 miljarder kronor.

För Söderhamns kommun innebär den nya prognosen inga större förändringar. Under en fyraårsperiod får kommunen 700 000 kronor mindre att röra sig jämfört med augustiprognosen, som ligger till grund för gällande fyraårsbudget.

– Det är så lite att man kan betrakta det som felräkningspengar, säger Carl-Göran Ericsson.

Dessutom hinner finansmarknaden förändras under de kommande fyra åren.

De positiva beskeden som SKL ger är att skatteunderlaget fortfarande växer i relativt god takt, trots en svagare ökning av sysselsättningen.