Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomin klarar inte en bandyhall

Det går verkligen utför med Bollnäs kommun. Trots en kraftig skattehöjning blir underskottet bara större och större, i år 2014 minus 50 miljoner kronor.

Politikerna har totalt tappat kontrollen. Läget är alarmerande. Kommunchefen avgår i frustration. Samtidigt ökar kraven dramatiskt på kommunen inom kärnverksamheterna. Det blir det allt större svårigheter att få resurserna att räcka till för en någorlunda anständig verksamhet inom skola, vård, omsorg, socialt stöd, bidrag, etcetera. Dessutom behöver fler och fler försörjningsstöd från kommunen. Arbetslösheten är bland de högsta i landet. Bland ungdomar är den 30 procent och bland den växande skaran invandrare är den 50 procent bland de arbetsföra. Detta enligt arbetsförmedlingens senaste rapport.

Att i detta läge bygga en bandyhall för uppemot 100 miljoner vore häpnadsväckande. Ett sådant bygge kommer att spä på underskottet med ytterligare 10–15 miljoner varje år. Bandyhallens kapital- och driftkostnader kommer att vida överstiga de intäkter som bandyverksamheten har möjligheter att ge, hur optimistisk man än kan vara. Resultatet blir att ytterligare nedskärningar tvingas fram inom vård, skola, barn- och äldreomsorg, integration, socialstöd, med mera, och även andra helt nödvändiga kommunala åtaganden.

Bandyhallen kommer även att strypa möjligheterna till viktiga åtgärder i syfte att förbättra läget, såsom tillväxtskapande investeringar och insatser i syfte att skapa nya jobb. Näringsliv och företag behöver ges bättre förutsättningar för att kunna utvecklas och skapa nya riktiga arbetstillfällen (=skatteintäkter). De kommunala kärnverksamheterna skola-vård-omsorg behöver samtidigt investeringar för att kunna bedriva verksamheterna till lägre kostnader utan att försämra kvalitén alltför mycket. Investeringspengar behövs också till att på allvar få integrationen att fungera för våra invandrade flyktingar, samt för att bekämpa de allvarliga drogproblemen och andra sociala problem som så tydligt finns. Ungdomsarbetslösheten är ett allvarligt hot och behöver insatser.

Det ofattbart att det finns kommunpolitiker som i detta läge ändå vill bygga en bandyhall. Totalt ansvarslöst!

BGM

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel