Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomin i dag ett arv från förra mandatperioden

Svar på oppositionens insändare (28/4) från Mikael Löthstam (S):

Som så ofta kastar den borgerliga oppositionen sten i ett glashus. Försöken att vara seriösa är inte direkt på topp när de anklagar kommunledningen för att ekonomin inte är i balans. Förklaringen är mycket enkel och något som både Caroline Schmidt och Jonas Holm väl känner till men verkar vilja dölja. Underskottet beror nämligen till stor del på deras egna politiska tillkortakommanden när de styrde kommunen under förra mandatperioden.

Den ekonomi vi har att hantera i dag är nämligen till stora delar ett arv från förra mandatperioden. Deras sista år vid makten kan närmast liknas vid ett fritt fall. Kontrollen och styrningen av ekonomin var i praktiken obefintlig vilket vi när vi satt i opposition flera gånger påpekade. Flera gånger uppmärksammades problem först efter att vi i olika sammanhang uppmärksammat den dåvarande kommunledningen. Från vår horisont som dåvarande oppositionspolitiker upplevde vi att den dåvarande kommunledningen i alltför många sammanhang var ute och redogjorde för visioner utan att man var beredda att gå från ord till handling.

Vi upplevde frustration inför det faktum att man målade upp scenarier vilka utifrån rådande ekonomi var långt ifrån genomförbara. Vi upplevde också att man hellre ägnade sig åt visioner än att sköta det politiska grovjobbet med att förhandla fram lösningar för att också göra verkstad av sina visioner. Dessutom upplevde vi ett genomgående ointresse för kommunala kärnfrågor såsom skola, äldreomsorg osv. Sedan vi har tagit över styret har vi haft ett fokus på att ordna upp den kommunala ekonomin och få till långsiktiga överenskommelser i frågor av vikt för vår kommuns långsiktiga utveckling. Det är ett visionsarbete som tar ett kliv längre än att bara prata om det.

Mikael Löthstam (S)

kommunalråd

Daniel Pettersson (V)

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel