Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomi styr pristagarnas framtid

I måndags fick vi veta vilka som får årets Nobelpris i medicin. Redan börjar man tala om möjligheter att få fram mediciner mot några av våra vanligaste sjukdomar.

Vissa Nobelpristagare blir ihågkomna, andra glöms bort. Och det beror inte alltid på betydelsen av deras upptäckter. Det tycks också här handla om ekonomi. En ny medicin, som det går att ta patent på, kan ge ett läkemedelsföretag miljarder i intäkter. Ett kostråd, som kan förhindra tusentals sjukdomsfall, skapar inga miljardvinster för något företag, däremot för samhället.

Cancer torde fortfarande vara en av våra mest fruktade sjukdomar och det läggs ner många miljarder kronor världen över för att hitta bot mot sjukdomen. Få tycks i dag känna till, att en Nobelpristagare redan på 1920-talet gjorde en upptäckt, som innebär att det finns goda möjligheter att förebygga cancer, nämligen genom att minimera intaget av socker.

Den tyske läkaren Otto Heinrich Warburg fick Nobelpriset i medicin 1931. Redan på 1920-talet visade han, att cancerceller har en helt annan metabolism än vanliga celler. Det tycks nämligen vara så, att cancerceller – till skillnad mot vanliga celler – klarar sig utmärkt utan syre, men att de är extremt beroende av socker, glukos.

Det senare förhållandet utnyttjar man till exempel inom modern tumördiagnostik med hjälp av PET-kamera (så kallad positronemissionstomografi, red anm.). Man laddar helt enkelt syntetiskt framställda glukosmolekyler med en radioaktiv isotop. Eftersom cancerceller alltså konsumerar mycket glukos, samt också har membranförändringar som medger upptag av större mängder glukos, så blir det där en anhopning av den radioaktiva isotop man använt och man kan på PET-kamerans bild se tumören.

Trots att man alltså inom medicinen tycks ha "glömt" Warburgs upptäckt av cancerns sockerberoende utnyttjar man detta i diagnostiken. Makabert nog matar man sedan oftast cancerpatienterna med den vanligtvis mycket kolhydratspäckade sockerfyllda sjukhusmaten - och formligen göder cancern.

Sven Erik Nordin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel