Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekologiskt jordbruk ett måste

Jag är så upprörd att jag knappt kan formulera min avsky för det jag har sett; det lika hemska som oerhört angelägna programmet Bieffekten i SVT 1 (29/5).

Annons

Alla borde se denna film för att på allvar inse hur oerhört allvarlig situationen är för humlor, bin och insekter i det högindustriella moderna industrijordbruket som framtvingats av politiker som vill fria till väljarna med låga priser på livsmedel. Allt annat får kosta men inte maten.

Jag rekommenderar programmet till alla konsumenter men också till de jordbrukare som fortfarande fnyser åt ekologiskt jordbruk och som vill fortsätta med det för bin, insekter och miljön så förödande storskaliga gift- och kemijordbruket. Fabriker för humlor och bin i stället för att sluta döda dem. Se filmen och du inser att det krävs en gigantisk omläggning till småskaligt ekologiskt jordbruk med massor av arbetsintensiva småbruk om vi inte ska gå mot en ren katastrof när bin och insekter är utrotade. Monokulturen måste ersättas av mångfald.

Jag hade aldrig trott att jag skulle behöva uppleva vad som visas i denna film; att bin och humlor blivit en handelsvara, ja, rent av en slit och slängvara som bara kastas när pollineringen är över. Ja, gode Gud!

Rune Lanestrand

tidigare redaktör för Småbrukaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel