Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekologiska produkter tillbaka i Bergvik

Under sommaren väcker de finaste råvarorna liv i Bergviks industrimuseum. Under fem lördagar erbjuds det närproducerat både ta köpa med hem och att äta upp på plats.

Majje och Tullia Jidenius erbjuder råvaror från några av kommunens ekologiska producenter. På borden i Industrimuseets café finns bland annat ägg, vaktelägg, grönsaker och kryddor liksom färdiga produkter som bröd och marmelader. På disken står en rad tårtor som får det att vattnas rejält i munnen.

Men varför ordnar man då Skördedagar?

– Det behövs. Det är viktigt med närproducerat, att det finns lokala producenter och att det lönar sig för dem, säger Majje Jidenius.

Dessutom tycker de att det passar särkilt bra i Bergvik. Det var nämligen inte bara stora nationsbyggande exportprodukter som kom från den industritäta byn.

– Bergvik har ju anor. Här fanns ju 4-5 handelsträdgårdar när industrin gick på högvarv, säger Majje Jidenius.

Hon bjuder även på kunskapen om att Hälsinglands landskapsäpple är Bergviksäpplet.

Även museet är öppet på lördagar. Då visas ett utvalt bildspel från tiden när Bergvik fortfarande var storproducent. I lördags kunde besökarna lära sig om flottning, närmare bestämt vad det innebär med ett skilje, som det i Bergvik.