Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eklund: Självklart att alkohol och idrott inte hör ihop?

/

Självklart hör alkohol och idrott inte ihop.

Ändå är kulturen med bandyportfölj med rutig termos med ett speciellt innehåll både accepterad och omhuldad av gamla bandyentusiaster.

Annons

Och det är långt ifrån självklart att säga nej när Bollnäs GIF Bandy vill uppföra ett nytt restaurangtält vid Sävstaås och få tillstånd att servera öl och vin. Även om man kan tycka att tält inte hör ihop med vinter, is och kyla.

Sverige har av tradition en mycket restriktiv hållning till alkohol, med alkoholmonopol och serveringstillstånd.

Det finns goda skäl till detta. Det är väl belagt att ökad totalkonsumtion av alkohol ökar antalet alkoholister, misshandelsfall och rattfyllor.

Men i sin iver att minska totalkonsumtionen skapar den svenska alkohollagstiftningen dessvärre en hel del godtycke, hårklyverier och inkonsekvens inom kommunerna och mellan kommunerna.

Serveringar på trav- och golfbanor har av tradition haft alkoholtillstånd. Att ta sig en öl är också tillåtet på elithockeyns olika arenor.

Och bandyn följer efter. Exempelvis har Hammarby bandy ett restaurangtält vid Zinkendamms idrottsplats i Stockholm och på Sävstaås i har Bollnäs GIF Bandy fullständiga rättigheter i restaurang Lången i ishallen.

Därför skulle det vara ologiskt och inkonsekvent att inte bevilja tillstånd till något som i praktiken är en utbyggnad av den restaurangverksamhet som redan finns på Sävstaås.

Sedan kan man naturligtvis fråga sig om det är nödvändigt att har restaurang och servera mat och alkohol på en bandyarena.

Men tydligen gillar många att komma till arenan någon timme i förväg tillsammans med gamla kompisar eller med sitt företag för att umgås som en slags förrätt.

Innan den delikata desserten i form av en bländande bandy serveras.

Uppenbarligen tycker bandyklubben att detta tillför ett mervärde till upplevelsen att gå på bandy. I slutändan handlar det förstås om pengar.

Klubben räknar med att öka intäkterna. Ju fler som går på matcherna, ju fler som äter och dricker, desto mer klirr i kassan. En logisk och kommersiell bedömning.

Kommunens alkoholhandläggare konstaterar helt riktigt att grundtanken hos lagstiftaren är att alkohol och idrott inte ska sammankopplas, särskilt inte när verksamheten i någon mening tangerar barn och unga.

Hon menar att kommunens inställning till den här frågan handlar om en policyfråga.

Men den policyn är redan tagen i den meningen att Bollnäs GIF bandy redan har ett tillstånd. Nu handlar det om en utvidgning av samma verksamhet.

Även om man har en restriktiv hållning till alkohol, kan man knappast hävda att ett bandytält med alkoholtillstånd kommer att påverka nykterheten kring bandyarenan.

De som är ute efter att kröka går knappast omvägen via en restaurang på arenan och kostar på sig mat för att få sig en fylla.

Därför borde frågan om alkoholtillstånd i ett nytt restaurangtält i Sävstaås vara en rätt odramatisk fråga.

Men samtidigt måste klubben ta sig en allvarlig funderare över vad detta ger för signaler till unga människor. Det är trots allt de vuxna som skapar mönster. Och idrottsrörelsen har en rätt kluven hållning till alkoholkulturen.

Hör idrott och alkohol trots allt ihop? Bara man inte är en av de 22 lirarna på planen. Det är en fråga som klubben måste diskutera och ha en genomtänkt policy för. I synnerhet i relationen till barn och unga.

Med andra ord handlar frågan om alkohol och idrott snarare om trovärdighet för bandyklubben än om någon slags myndighetsutövning.

Mer läsning

Annons