Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eklund: Polisens insatser avgörande

Den dödligt farliga drogen GBL sägs vara på väg tillbaka i Bollnäs.

Annons

Men frågan är om den någonsin varit borta sedan det uppmärksammade dödsfallet för drygt två år sedan när en 18-årig tjej avled efter en fest.

Då talade polis, socialtjänst och politiker om att Bollnäs måste ta krafttag mot missbruket. Och att frågan inte skulle få dras i långbänk.

Ändå har missbruket fortsatt som tidningen berättar om idag på nyhetsplats. Drogmissbruket har skördat fyra dödsfall i Bollnäs. Så sent som i söndags fick en 27-årig man föras med ambulans till sjukhus.

Han är bara en av flera som misstänks ha tagit överdos av den hyperfarliga GBL under de senaste storhelgerna. Nio överdoseringar av GBL under en vecka!

Den avgående krimchefen Anneli Segerqvist tycker att drogerna är det största problemet i Bollnäs och att det krävs mer resurser för att komma till rätta med problemet. Narkotikautredaren Torbjörn Bolkéus håller med och vill begära resursförstärkning från länspolisen.

För en utomstående verkar det gåtfullt att polisen inte, till skillnad från i andra områden av länet, har några speciella knarkspanare i södra Hälsingland. Trots att läget är så allvarligt.

Dessutom verkar uppgifterna gå isär. Enligt polisen har man fått in tre anmälningar om överdoser. Men enligt socialtjänsten och andra organisationer som jobbar med drogrelaterade frågor handlar det om minst sex till.

Visserligen har det varit storhelger, men polis och socialtjänst måste ha raka och snabba rör mellan sig och ha samma faktaunderlag för sitt arbete, vare sig det är helg eller vardag, natt eller dag.

John Köhler, chef för den yttre polisen, har naturligtvis rätt i att det inte är enbart polisens sak att jobba aktivt med drogfrågorna. Skolorna och föräldrarna har också ett ansvar menar han.

Men samtidigt är polisens insatser helt avgörande när det gäller brottsbekämpningen. Det finns gott om exempel på hur intensiva och genomtänkta polisinsatser kommit till rätta med stor och svår brottslighet.

Att det dessutom kräver ett fungerande samarbete med socialtjänst, skola, föräldrar, politiker och alla goda krafter i samhället är självklart.

Men ytterst har var och en och kompisgänget ett personligt ansvar för sitt eget liv. Något som kan vara värt att reflektera över mellan drogrusen.

Men när den insikten saknas måste alla ta sin del av ansvaret för att för att bli kvitt drogmissbruket i samhället. Och på sikt drogerna och det som skapar förutsättningar och grogrund för drogmissbruket.

Mer läsning

Annons