Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eklund: Miljonrullning på löpande räkning

/

I tisdags var det på dagen sex år sedan den dåvarande borgerliga kommunledningen, med kommunalrådet Evy Degerman (C) i spetsen, presenterade högt flygande planer på att utveckla hela området runt Folket Hus till ett stort kulturkvarter med konsertlokal och toppmoderna utrymmen för kulturskola i anslutning till bibliotek, museum/konstcentrum och biograf.

Annons

Och idag inleder Ljusnan en serie artiklar på nyhetsplats om hur det gick.

"Nu har vi sanerat kommunens ekonomi och kan genomföra en del av våra visioner", sade barn- och utbildningsnämndens dåvarande ordförande Ingrid Hammarberg (FP) inte utan stolthet.

Dåvarande kultur- och fritidsnämndens ordförande moderaten Åsa Äng Eriksson talade ivrigt om att arbetarrörelsens gamla Folket hus skulle bli ett föreningarnas hus för unga och äldre.

Alla var fyllda av entusiasm och framtidstro. Ingen ville prata om prislappen. Mest på grund av att det inte fanns någon. Men politikerna talade om egen insats och hopp om att få pengar från EU, landstinget och privata sponsorer.

Detta blev början till en miljonrullning utan like i Bollnäs.

Lite senare fick projektet en ungefärlig prislapp på 51 miljoner, men fortfarande var det oklart hur många skattekronor som skulle pytsas in i projektet.

Den borgerliga alliansen sprack med dunder och brak. Men planerna på ett nytt kulturkvarter rullade vidare och drogs igång under den socialdemokratiska och centerpartistiska kommunledningen.

Idag är prislappen uppe i runt 90 miljoner kronor. Av skattebetalarnas pengar. Politikernas tal om pengar från EU, länsstyrelsen och privata sponsorer visade sig vara bara drömmar.

Och visst. Kulturhuset står där och är klart inomhus, även om det fortfarande ser ut som ett lappverk och en byggarbetsplats på utsidan. Trots att hela bygget skulle vara klart för länge sedan.

Konsertlokalen invigdes med pompa och ståt tidigt på hösten 2010. Sedan dess har det varit många uppskattade konserter och andra evenemang i kvarteret. Och fler lär det bli.

Kritiken mot och frågorna runt kulturkvarteret handlar inte om behovet av bra lokaler för kulturskola och olika arrangemang. Det är det förmodligen ingen som ifrågasätter.

Däremot har projektering, planering, upphandling och genomförande skötts på ett oproffsigt och ansvarslöst sätt. Hur ska man annars förklara den svindlande miljonrullningen?

Många tycker det är konstigt att denna miljonrullning bara fått gå vidare på löpande räkning utan att någon ställts till ansvar för hanteringen.

De tongivande politikerna i Bollnäs, som i de flesta andra frågor hackar på varandra med större ord än vad som är nödvändigt, har i fallet Kulturkvarteret varit påfallande lågmälda mot varandra.

Kanske av den enkla anledningen att de alla sitter i samma båt. Och då gäller det att sitta still.

Ingen ställer sig upp och tar på sig ansvaret och säger att det är jag eller vi som släppt kontrollen och kostnaderna. Att ta personligt ansvar är inte någon av våra politikers bästa grenar. Men tystnaden talar.

De närmaste dagarna redovisar Ljusnan på nyhetsplats en sammanställning av hur det gick som det gick. Och möjligen varför. För att försöka ge en samlad bild av turerna kring kulturkvarteret.

Ansvariga politiker kommer förmodligen att säga att det trots allt blev bra. Må så vara. Men det motiverar knappast den oplanerade och okontrollerade miljonrullningen.

Ändamålet helgar inte medlen. I synnerhet inte som medlen är begränsade och i första hand ska räcka till skola, omsorg och vård.

Mer läsning

Annons