Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eklund: Låt Arenabolaget lägga korten på bordet

/

”Visst ska Bollnäs ha en arena för bandy och andra evenemang. Om det är kommersiellt gångbart och finansierat av andra än skattebetalarna.”

Annons

Det skrev jag på Ljusnans ledarsida för drygt två och ett halvt år sedan. Och den uppfattningen gäller också sedan konsultbolaget Hammar Locum Metior presenterade sin utredning i tisdags kväll om alternativ för en bandyhall i Bollnäs.

De konstaterade visserligen rätt krasst att det inte är samhällsekonomiskt lönsamt att bygga en bandyhall i Bollnäs.

Ett bygge innebär nämligen en årlig kostnad på flera miljoner kronor för kommunen, vilket alternativ man än väljer.

Och det finns inga belägg för att så kallade good-will-effekter - som uppmärksamhet i riksmedia för kommunen, inflyttare och andra positiva värden har någon ekonomiskt avgörande betydelse.

Ändå kan det vara rimligt att kommunens politiker beslutar sig för att gå vidare med planerna på en bandyhall som kan stärka sammanhållningen i kommunen och möjligheterna att bedriva elitbandy, och som förhoppningsvis också genererar engagemang bland barn och unga.

Nu ska man inte överdriva den effekten.

Bandy är enligt konsulterna långt ifrån den största ungdomsidrotten i Bollnäs.

Störst är fotboll. Därefter kommer ridsport, innebandy, handboll, ishockey och sedan bandy.

Och det är fullt möjligt att göra en lågbudgetlösning genom att bygga ett träningstält på Sävstaås, rusta anläggningen och spela bandymatcherna utomhus.

Det skulle kanske rent av skapa en förebild och bryta trenden med dyra inomhusarenor som gräver stora hål i kommunernas kassakistor.

Ändå kan det finnas skäl att diskutera en bandyarena som också kan användas till andra evenemang.

I synnerhet som kommunen tydligen bedömer det som viktigt att betala närmare tio miljoner kronor årligen för hyra av det nyrenoverade kulturhuset.

För det är i storleksordningen 8-15 miljoner kronor som kommunen årligen måste satsa i driftsbidrag för att ha en bandyarena. Vilket alternativ man än fastnar för.

De alternativ som konsulterna skulle utreda var en bandyhall på Sävstaås, på det gamla mejeriområdet och Arenabolagets förslag på gamla SJ-området.

Mejeriområdet avfärdades rätt snart på grund av att kommunen planerar dra en väg i området. Dessutom bedömdes hallalternativet för dåligt.

Kvar var då Sävstaås och SJ-området. Sävstås kräver cirka 8 miljoner i driftsstöd och SJ-området omkring 15 miljoner.

Men då handlar SJ-området om mer än bara en hall. Det handlar om att börja bygga en ny stadsdel med sikte på framtiden.

Konsulterna framhöll att Arenabolagets koncept över SJ-området är ”intressant men har flera osäkra faktorer”. Inget i Arenabolagets koncept är bevisat. Det bygger på antaganden och hypoteser, utan en klar finansiering.

Konsultrapporten föreslog ändå att politikerna ska skjuta på beslutet ett år och ingå ett villkorat köpeavtal med Arenabolaget.

Under det året ska då Arenabolaget bevisa allt vad de påstår om avtal, finansiering, driftsäkerhet, säkerhet för framtida lån och andra detaljer.

Detta utan att kommunen riskerar en enda krona under det år som optionsavtalet gäller.

När optionsavtalet löpt ut kan konceptet leda till ett konkret kontrakt eller helt enkelt kastas i papperskorgen.

Eftersom ändå den här processen dragit ut på tiden borde det inte vara några problem med att låta det ta ytterligare ett år.

Bara för att få en ordentlig prövning av Arenabolagets koncept.

Det är helt enkelt för intressant och spännande för att bara avisas utan att bolaget fått chansen att visa vilka kort man sitter med.

Nu är det upp till politikerna att fatta två viktiga beslut.

För det första om det är värt att satsa 8-15 miljoner kronor årligen på bandyn. Det går annars att hitta lågbudgetalternativ.

För det andra om man vill avvakta ett år med att bestämma platsen i avvaktan på att Arenabolaget lägger korten på bordet.

Ge Arenabolaget chansen för att få ett bättre beslutsunderlag. Det enda kommunen riskerar är ett år.

Mer läsning

Annons