Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EHRLING: Jag ska erkänna att jag grät lite när nazisterna marscherade längs Hagavägen

På det stora hela förflöt 1 maj i Borlänge utan överraskningar. Polisen hade på ett föredömligt sätt säkerställt säkerheten och från tidningens sida var vi väl förberedda.

Ändå gick det inte att vara förberedd. För det händer något inombords när rader av män i uniformsliknande utstyrsel formerar sig för marsch genom en stad i ett av världens rikaste länder. En stad som växer, inte minst tack vare människor som flyr från krig, våld och elände för ett liv i fred här.

Naziestetiken är uppenbar. Våldsromantiken är påträngande. Fanorna och sköldarna vänds hotfullt mot omgivningen. Det tränger sig in under skinnet.

Min roll var att kommentera, men där bredvid tåget var det först svårt att finna orden. Det var kallt, både in- och utvändigt.

Nordiska motståndsrörelsen bärs av hat. Och innan en människa marscherar med sköld så har det satt sig djupt.

Framme i Liljeqvistska parken, där demonstrationen ägde rum, var budskapet lika banalt som bekant.

Storfinansen (judarna) och "den globala zionismen" (judarna igen) är elaka.

Socialism är bra. Invandring är dåligt.

Media är "folkfientligt".

Alla som inte är renrasiga ska ut. Särskilt Mona Sahlin ska ut. Alla "folkförrädare" ska också ut. Ja, det visar sig att de flesta av oss ska ut.

Ändå är det inte att de samlas som gör grupper som Nordiska motståndsrörelsen så farliga. I alla demokratiska och fria samhällen finns mängder av märkliga, otäcka och av majoriteten oönskade randfenomen. I en digitaliserad värld har de dessutom lättare än någonsin tidigare att hitta likasinnade och organisera sig.

Det är därför svårt att klandra någon för att nazister bussas in från hela Norden för att tåga längs våra gator. Likväl gäller det att ta hotet på stort allvar.

Men i demokratiska samhällen slår vi inte åsikter ur människor (fascister och kommunister har däremot försökt). Här är vi toleranta – även mot intoleranta. Därför fick Nordiska motståndsrörelsen demonstrationstillstånd i Borlänge i dag.

Det gör så klart inte demonstrationen i sig till något mindre än en skam för Dalarna och för Sverige. Men det gäller att komma ihåg det mest otäcka med Nordiska motståndsrörelsen faktiskt inte är de raka leden, utan de unkna värderingar och idéer kring vilka de radar upp sig.

Även i århundradet efter Förintelsens folkmord på sex miljoner judar så lever judehatet och tillhörande konspirationsteorier vidare.

Därför måste vår tolerans ha tydliga gränser, precis som demonstrationsfriheten begränsas i förbudet av hets mot folkgrupp.

Framför allt så måste alla som betraktar ett så anskrämligt spektakel som dagens demonstration komma ihåg att det aldrig är en rättighet att stå oemotsagd.

Mot Nordiska motståndsrörelsens idéer får vi – precis som Peter Hultqvist och Mona Sahlin konstaterade under sina tal i Borlänge i dag – aldrig vika en tum.