Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EHB: Samkönade äktenskap riks

I år är det tio år sedan det blev lagligt för homosexuella att gifta sig i Sverige. Ändå kunde SVT förra veckan (31/7) rapportera att endast fem av de 34 samfund med vigselrätt som SVT har varit i kontakt med utför vigslar mellan personer av samma kön.

Ett giftermål inom ett trossamfund är i Sverige juridiskt bindande. Homosexuella har numera rätt att ingå det livsavgörande avtal som ett äktenskap innebär, förutsatt att den religiösa institutionen accepterar dem. Alternativet är en borgerlig vigsel.

Den tio år gamla lagstiftningen var ett steg i rätt riktning, men lämnar mycket i övrigt att önska. Myndighetsutövning är nämligen inte vanligtvis någonting som icke-statliga institutioner själva får sätta villkoren för. Och sedan när blev det okej för utövare av statlig makt och befogenhet att bryta mot diskrimineringsdelen av den svenska grundlagen?

Myndighetsutövning ska vara enkel och tillgänglig för alla. Genom att överlämna makten över sitt beslutsfattande till homofoba aktörer ger staten i stället sitt godkännande till strukturell diskriminering av homosexuella par. Det är oacceptabelt.

Betyder det att vi ska tvinga präster, imamer och rabbiner att viga homopar? Nej, i Sverige är staten och kyrkan såväl som moskén och synagogan helt separerade från varandra. Religionsfrihet råder, även för intoleranta och hatiska institutioner.

Den logiska lösningen vore snarare att klippa navelsträngen helt och frikoppla det juridiska äktenskapet från dess religiösa inslag.

Många andra länder är redan där. I exempelvis Frankrike och Nederländerna är det bara civila vigslar som blir juridiskt gällande. Par som gifter sig i en religiös ceremoni måste alltså komplettera sin vigsel med ett besök till det lokala stadshuset. Det är samma lösning som vi har för dop: Barn får sitt namn genom en inskickad blankett till Skatteverket, inte genom att få vatten droppat i ansiktet. Varför skulle äktenskap fungera på ett annorlunda sätt?

En annan lösning är att de trossamfund som kan tänka sig att följa den svenska lagstiftningen tillåts agera äktenskapsförrättare. Resten kan – i religionsfrihetens namn – agera hur intolerant och bakåtsträvande de vill. De skulle i alla fall inte göra det under statligt flagg.