Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egna tråden - företag med (livs)stil

– Det är så sorgligt att landsbygden avfolkas, att människor kastar så mycket och att allt måste vara slätstruket, säger Carita Lundstedt, en tjej som kämpar för att leva som hon lär.

Att den rödhåriga tjejen med det finurliga leendet passerat 40-strecket är svårt att fatta. Men när hon berättar om allt hon hunnit med och hur hon tänker om livet förstår man att det krävts några år för att få de här insikterna.

Carita utbildade sig till undersköterska, men bytte bana. När hon jobbade på servicehus för några år sedan tipsade en arbetskamrat nämligen om textila hantverkskurser.

– Jag har alltid gillat att handarbeta. För mig är det avstressande. Jag lärde mig sticka när jag bara var 5-6 år.

Så gick hon Bäckedals folkhögskola i Sveg, Sätergläntan i Insjön och Forsa folkhögskola, kurser i forn- och nutida textilhantverk. Hon komponerar modeller och tar vara på det mesta.

Hon, sambon UIf och Tindra, 1, 5 år, bor i en liten röd stuga mellan Söderåsen och Hogland. Här odlar de potatis, lök, morötter, gurka, tomater och rödbetor. Ulf jagar älg och de har några höns. Carita har vid sidan av företaget Egna Tråden uppdrag som god man.

– Vi tar vara på saker och vet vad vi får i oss - det är en livsfilosofi. Vissa kastar kläder när sömmen spricker, eller dragkedjan, men man måste inte slänga strumpor för att man nött ett hål, säger Carita, som i sitt företag även lappar och lagar kläder åt andra.

– En del åker utomlands, men jag och Ulf tycker om att packa husvagnen och ge oss ut. Jag bokar bord på marknader och han - och nu också Tindra - följer med, det är både semester och jobb, att träffa andra och byta erfarenheter. Man måste fundera på vad man vill ha ut av livet.