Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egna datorer till elever

Med en egen dator ser eleverna och lärare på Bergsjö centralskola att flera möjligheter öppnar sig i undervisningen.
– Nu är det ingen risk att man tappar bort papper, säger Elias Öhrn.

Drygt 200 högstadielever på Bergsjö centralskola har de senaste veckorna försetts med egna bärbara datorer. En grupp elever, dataambassadörsgruppen, har i uppdrag att se till att alla elever kommer igång med användningen av datorerna. De har datorkunskap på elevens val på högstadiet och de delar gärna med sig av sina erfarenheter.

– Vi försöker hjälpa varandra så mycket som vi kan, säger Alex Larsson.

Många av eleverna har redan börjat använda datorerna i skolarbetet. Alla elever har fått en egen skol-mail och tanken är att allt mer material ska kunna skickas per mail och läggas upp på olika servrar.

– Vi lägger hutlösa summor på läromedel, förhoppningsvis kommer vi kunna spara in en del pengar på studiemedel nu, säger Fredrik Hassel som är lärare och projektledare för införandet av elevdatorer på skolan.

Eleverna i dataambassadörsgruppen visar hur det är tänkt att kommunikationen mellan bland annat elever och lärare ska kunna fungera med hjälp av datorerna. De kan dela dokument med varandra och då kan läraren lämna kommentarer och synpunkter direkt i arbetena, på det viset kommer stora mängder papper att sparas.

– Man kommer kunna fortsätta att jobba hemma med arbeten på kvällarna, lyfter Josefine Dahlberg fram som en positiv effekt av datorerna.

Men eleverna ser även några nackdelar med egna datorer i skolan. Vissa har svårt att koncentrera sig på lektionerna och sitter till exempel och chattar med sina kompisar i stället. Och sen finns det en risk att nätmobbningen ökar.

– Vi har haft lite diskussion om hur man ska bete sig på nätet, och vi kommer försöka ha informationsträffar i alla klasser, säger Elias Öhrn.