Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eget apotek håller smärtan borta

Semesterveckorna är mycket dyrbara.

Ett eget sommarapotek håller magplågor och solfrossan borta.

Nu börjar rötmånaden och runtomkring frodas bakterier, smådjur och andra gynnare som vill göra semestern till en plåga. Ett sätt att skydda kroppen under de länge emotsedda semesterdagarna är ett sommarapotek.

– Vissa saker som huvudvärkstabletter brukar man komma ihåg. Men man kan drabbas av mer än huvudvärk, speciellt nu i rötmånaden är man extra utsatt, säger Ewy Andersson ansvarig för egenvården på Apoteket Hjorten i Söderhamn.

Exakt vad man behöver beror på vart man ska. Mallorca innebär andra faror än Sarek. Men värktabletter, plåster och sårtvätt är alltid bra att checka av.

– För att klara magproblem är vätskeersättning mycket bra. Salterna och näringen man får i sig gör att man tillfrisknar betydligt snabbare om man drabbas. Magen kan drabbas både utomlands och i fjällen, där maten ibland ligger varmt i ryggsäcken flera timmar, säger Ewy Andersson som själv stannade i skärgården under semestern.

– Jag fick bara en fästing på kroppen som jag lyckades ta bort innan den bitit sig fast.

Om magproblemen börjat är desinfektionsmedel viktigt, för att hålla bakterier borta och förhindra att smitta resten av resesällskapet.

Magsjuka barn kan få det besvärligare eftersom vissa mediciner inte bör tas om man är under tolv år. En bra rutin är att förebygga magproblem med kosttillskott och mjölksyrebakterier, som hjälper att hålla bakteriebalansen i magen. Föräldrar kan fråga apotekspersonalen om råd.

Andra åkommor som kan behöva lindring är halsbränna, bett och stick och solsken.

– För mygg, fästingar och knott, som jag personligen tycker är värst, finns det både medel som förhindrar bett och som lindrar när man fått dem. Har man otur kan man få en infektion under huden efter ett bett, säger Ewy Andersson.

En lite mer oväntad storsäljare, året om, men inte minst för resande är stödstrumpan På väggen bakom myggmedlet hänger flera modeller av det baktalade hjälpmedlet.

– Utbudet och kvalitén har ökat kraftigt de senaste fem åren. Förr var det oftast äldre som använde den, idag är det en storsäljare. Jag har inga siffror men skulle tippa på att 60 procent av vårdpersonalen använder stödstrumpor.

– Blodcirkulationen ökar vilket minskar risken för blodpropp och åderbrock. På semestern, om man till exempel ska resa långt, är stödstrumpan ett mycket bra hjälpmedel, säger Ewy Andersson.