Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftertänkt: Madonnaskulptur i Bollnäs avslöjar kommunens passiva roll

/
  • En madonna väcker uppmärksamhet i Bollnäs. Den här madonnen, i mindre format, är också skapad av konstnären Diana Andersson.
Bilden är beskuren och visar bara skulpturens överkropp.

Det ser ut att blåsa upp till storm kring den offentliga konsten i Bollnäs, skriver Christina Hedquist i en kommentar till de senaste dagarnas diskussioner om en madonnaskulptur i Bollnäs.

Annons

En blivande gåva till kommunen av en fyra meter hög marmorstaty gjord av Delsbokonstnären Diana Andersson, har vållat debatt, både bland Bollnäsborna och inom kommunen.

Madonna-statyn anknyter till Haaken Gullesons träskulpturer i Bollnäs kyrka och är tänkt att placeras framför vattnet vid Vågen. Den ska kunna ses från infarten till staden.

Det är bra att offentlig konst diskuteras och berör, det är den till för. Att placera en fyra meter hög skulptur av marmor föreställande Jungfru Maria på en gräsmatta vid infarten skulle väcka uppseende, inte bara i Bollnäs.

Konsten utplacerad i Bollnäs har inte väckt så mycket känslor tidigare. Men så har den inte stuckit ut så mycket heller.

Bollnäs kommun har legat väldigt lågt när det gäller konst i det offentliga rummet. Kommunen har intagit en passiv roll och i stort sett helt överlåtit till andra att sköta den saken. Till exempel Bollnäsbygdens kulturstiftelse, som nu tänker jubilera genom att donera den stora madonnastatyn till kommunen.

Beslutet togs i fjol och skulpturen beställdes för några hundra tusen kronor. Ordföranden i stiftelsen är S-politikern Stefan Permickels, samme person som också sitter i kommunstyrelsen och dess kultur- och fritidsutskott.

Båda kommunala instanserna har sagt ja till att ta emot skulpturen, kommunstyrelsen så sent som i början av maj. Men tydligen utan att först ha bollat över till kommunens miljö- och byggnämnd, som nu vill ha ett ord med i laget. Bland annat om placeringen.

Om Bollnäs kommun tagit ett eget aktivt ansvar för den offentliga konsten i stadsbilden skulle man kanske ha sluppit den här roddigheten mellan olika kommunala instanser, och beslut som i stort sett bara handlar om kostnader för en betongsockel och underhåll.

Då hade man kunnat diskutera den offentliga konstens innehåll och syfte i stället.

Mer läsning

Annons