Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eftersöksjägare får ekonomisk ersättning

Jägare som rycker ut för att spåra trafikskadat vilt ska ersättas ekonomiskt. Det är innehållet i en proposition som presenterades på lördagen.
– Det är mycket positivt ur jägarsynpunkt, säger Karl-Evert Helsén, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.

Annons

Jordbruksminister Eskil Erlandsson presenterade propositionen på Jägareförbundets årsstämma i lördags. Jägarförbundet har kämpat länge för att eftersök ska ersättas och var nöjda med beslutet.

– Jägarna ställer ju upp ändå men det blir mer status om det blir ersättning och det vinner djuren på i slutändan, säger Karl-Evert Helsén.

I propositionen föreslår regeringen en ersättning om 1 900 kronor för rovdjur, 700 kronor för älg och vildsvin och 400 kronor för övrigt vilt. Vilka summor som slutligen kommer att gälla kommer att slås fast av Naturvårdsverket.

Propositionen innehåller även hårdare krav på bilisterna att anmäla om ett djur har blivit påkört. Regeringen vill att det krävs att bilföraren anmäler till polisen om ett djur är påkört oavsett om det skadats eller inte.

Förändringarna kommer att träda i kraft den 1 januari nästa år.